Buurten in jouw buurthuis

De buurthuizen van Zuidoost. Weinig andere gebouwen die zo’n belangrijke functie dienen; sociaal, maatschappelijk, muzikaal, cultureel… Hier kun je heerlijk eten, actief sporten, uitbundig dansen en ijverig oefenen om een instrument te leren bespelen. 

Je kunt hier feesten, vergaderen of fierce op de catwalk stampen tijdens een modeshow van de lokale naaiclub. Er is voor ieder wat wils: jong en oud(er). 

Foto: Rishandro Lacroes

Ontbijtje voor €1,50

Zuidoost telt vijf buurthuizen in de buurten Gein, Holendrecht, Kraaiennest, Ganzenhoef en Bijlmer Centrum. Bij ieder buurthuis – behalve Kwakoe – ontbijt je van ma t/m vrij van 10:00-12:00u voor €1,50. Een volledig ontbijt met pistolet, croissant, beleg, sap, koffie en thee. Klap na je ontbijt je laptop open en je kan er ook nog zitten werken.

Activiteiten

Veel activiteiten in het buurthuis zijn gratis en worden georganiseerd voor en door buurtbewoners. Op de site van Buurthuizen Zuidoost kun je per dag zien wat er in de buurthuizen gaande is. 

Je kunt zoeken naar activiteiten in verschillende categorieën zoals bewegen, creëren, leren, musiceren enz. Dus pak een keer een ontbijtje mee of start een nieuwe hobby bij een buurthuis in jouw buurt!

«

Lekker bekken op de markt: zaterdag

De markt van Zuidoost reist van plein naar plein, iedere dag van de week (behalve zondag) op een andere plek. Deze markt is er al zo’n 40 jaar en heeft net zoals de Bijlmer veel verandering doorgemaakt, maar je vindt er een aantal kraampjes die er al ongeveer vanaf het begin bij zijn. 

In deze reeks artikelen zetten we per marktdag op een rij bij welke kraampjes je lekker ‘streetfood’ kunt halen. Er is wat overlap met de andere dagen, lees dus ook meer over de markten op dinsdag en woensdag

Op de zaterdag staat de markt op het Annie Romeinplein in Ganzenhoef. Wat kun je hier allemaal proeven?

Lomnava

Misschien ben je er wel eens langsgereden; de iconische ‘chopbar’ ofwel eethuis langs de weg bij Hogevecht 1. Op zaterdag staan zij ook op de markt in Ganzenhoef.

Naast rijstgerechten en gebakken vis serveren zij ook traditionele West-Afrikaanse gerechten zoals;

 • Kenkey (een bal gemaakt van gefermenteerde gemalen mais)
 • Gebakken yam (een gefrituurde wortelknol vergelijkbaar met cassave)
 • Gebakken plantain

Specialiteiten van Curaçao

Wisselend op zaterdag vind je op de markt een stand met specialiteiten van Curaçao. Je kunt hier verschillende snacks proeven als: 

 • Kip pastechi (pastei)
 • Kaasbal
 • Loempia
 • Bakkeljauw kroket
 • Empanada

Bara stand 

Wie kent het niet? De Surinaams-Hindoestaanse snack; gevuld of ongevuld – een verse bara gaat er altijd goed in. Bij de bara kraam vind je naast een bara met aardappel sambal of chutney ook een gevulde bara met kip, roti rol en phulauri; gefrituurde balletjes van gele spliterwten. 

Er lijkt op zaterdag een wisseling van de wacht te zijn. Naast bovenstaande kraampjes vind je er op sommige zaterdagen ook een stand die taarten, koekjes en andere lekkernijen verkoopt, een bloed/vleesworst kraam en meer. Zeker de moeite waard om een keer langs te gaan!

«

Lekker bekken op de markt: woensdag

De markt van Zuidoost reist van plein naar plein, iedere dag van de week (behalve zondag) op een andere plek. Deze markt is er al zo’n 40 jaar en heeft net zoals de Bijlmer veel verandering doorgemaakt. Echter staan er nog steeds heel veel kraampjes die er al ongeveer vanaf het begin bij zijn. 

In deze reeks artikelen zetten we per marktdag op een rij bij welke kraampjes je lekker ‘streetfood’ kunt halen. Er is wat overlap met de andere dagen dus niet alle kraampjes staan hierbij. Lees hier meer over de markt op dinsdag en zaterdag.

Te midden van de winkelstraat in Reigersbos staat op woensdag de markt. Wat kun je hier allemaal proeven?

‘T Stoepje Brood & Banket

Deze kraam staat al 30 jaar op markt en vind je alleen op woensdag (Reigersbos) en zaterdag (Ganzenhoef). Hun dag begint al rond een uur of 4 wanneer ze het brood en alle lekkernijen ophalen bij de bakker. Je vindt hier verschillende soorten ambachtelijk brood, koeken, cakes en taartjes. 

My Snacks Vietnamese specialiteiten

Ook op woensdag vind je deze kraam op de markt. Het is niet te missen: de rode banner met gele letters. Je vindt hier in de vitrine verschillende snacks en sauzen. Je kunt hier terecht voor; 

 • loempia’s met zoete of hete saus
 • Bara
 • Gebakken banaan 
 • Roti rol 
 • Pastei
 • Potjes saus 

De meeste snacks worden ter plekke voor je gefrituurd of even opgewarmd. 

Volendammer vishandel gebakken vis snacks 

Naast verse vis vind je bij de Volendammer Vishandel kraam ook gebakken vissen met verschillende sausjes die je meteen kunt opeten. 

Loempia’s van Do 

Deze loempiakraam staat al sinds 1986 op de markt. Iedere woensdag op de markt in Reigersbos vind je hier vader en zoon die met veel liefde loempia’s serveren aan een grote kring vaste klanten. 

«

Lekker bekken op de markt: dinsdag

De markt van Zuidoost reist van plein naar plein, iedere dag van de week (behalve zondag) op een andere plek. Deze markt is er al zo’n 40 jaar en heeft net zoals de Bijlmer veel verandering doorgemaakt. Echter staan er nog steeds veel kraampjes die er al zowat vanaf het begin bij zijn. 

In deze reeks artikelen zetten we per marktdag op een rij bij welke kraampjes je ‘streetfood’ kunt halen. Er is wat overlap met de andere dagen dus niet alle kraampjes staan hierbij. Lees hier meer over de markt op woensdag en zaterdag. 

Op de dinsdag staat de markt onder het metrostation in Kraaiennest. Wat kun je hier allemaal proeven?

My Snacks Vietnamese specialiteiten

Al 37 jaar een bekend kraampje op de markt. Het is niet te missen: de rode banner met gele letters. Je vindt hier in de vitrine verschillende snacks en sauzen. De meeste snacks worden ter plekke voor je gefrituurd of even opgewarmd. Je kunt hier terecht voor; 

 • Loempia’s met zoete of hete saus
 • Bara
 • Gebakken banaan 
 • Roti rol 
 • Pastei
 • Potjes saus (heet of zoetzuur)

Solstice 

Deze foodtruck serveert naast een Nasi en Bami met kip een scala aan traditionele Ghanese maaltijden zoals Kenkey met vis en Waakye met kip of rund. Ze staan zo’n 7 jaar en hebben aan klanten geen gebrek. 

Nana’s Mini Toko 

Nana staat nu zo’n 4 jaar op de markt. Ze verkoopt verschillende levensmiddelen en maakt zelf ook Ghanese gerechten welke ze op de markt verkoopt. Op het menu staat o.a.; 

 • Meat pie 
 • Bofrot 
 • Hausa Koko – Een zoete, maar stevig gekruide pap gemaakt van gierst. Een populair streetfood item welke van origine uit het noorden van Ghana en wordt gegeten als ontbijt of snack.
 • Kenkey 
 • Jollof
 • Waakye 

Bram Muys vishandel

Bram Muys staat al sinds jaar en dag op de markten in Zuidoost met verse, gebakken en gerookte vis. Je kunt hier terecht voor een Hollandse nieuwe (haring), lekkerbek, kibbeling en andere gefrituurde visjes waar je meteen van kunt smikkelen. 

Milly’s Warme Worst

Milly ofwel Milton staat al zo’n 30 jaar op de markt en is bekend om zijn vlees-, bloed-, kippenworst en fladder. De mensen komen van heinde en verre speciaal voor zijn worst met peper. Vooral op zaterdag op de markt in Ganzenhoef heeft hij het erg druk. Hij runt zijn toko samen met zijn zoons, die nu ‘in opleiding zijn’ en de zaak uiteindelijk zullen overnemen. Op de foto zie je Milton en zijn zoon Brendan. 

Bij Milly vind je: 

 • Vleesworst, bloedworst, kippenworst en fladder
 • Flensjes (roze pannenkoeken) 
 • Huisgemaakte bojo 
 • Huisgemaakte drankjes zoals colastroop, dawet, gember en markoesa 
 • Verschillende koekjes

«

Surinaams eten in Zuidoost

De Smaakroutes’ is een initiatief van Amsterdamse Bodem en wordt afgetrapt met de Suri Route samengesteld door chef Donovan Kraag. 8 plekjes in de stad waar je lekker Surinaams kunt eten. Niet heel schokkend; maar de meeste restaurants op de route bevinden zich in Zuidoost. We lichten ze hieronder uit.

Yemayá’s Vegan Corner 
Reigersbos 3A

Het eerste vegan restaurant van Zuidoost bevindt zich in het winkelcentrum van Reigersbos. Bij Yemayá’s Vegan Corner maken ze veganistische versies van bekende Surinaamse gerechten en koeken. Zo maken ze een saoto soep, pom en een vegan bojo genaamd ‘Yojo’ welke niet onderdoen voor de varianten gemaakt met dierlijke producten. Bekijk hier het menu.

Een vegan pita pom van Yemayá’s Vegan Corner

Keuken van Linn
Bullewijkpad 39

Bij de Keuken van Linn kun je laten thuisbezorgen of afhalen. Ze hebben typische Surinaamse gerechten op het menu als Bami, Nasi en Saoto soep. Vooral deze laatste schijnt erg goed te zijn. Je moet het wel goed timen, want ze verkopen vaak uit! Bekijk hier het menu.

Pannenkoekerij Gansi met eten van Chef Angela
Geldershoofd 79

Dit eethuis bevindt zich midden op buurtboerderij de Gliphoeve. Chef Angela maakt – naast pannenkoeken – verschillende Surinaamse gerechten met een twist. Eén van de gerechten waar mensen voor blijven terugkomen is haar Telo Deluxe met bakkeljauw, verse cassave, bakabana, gefrituurde uien, pindasaus, tomatenpeper en zuur. Op woensdag en zaterdag serveert ze een uitgebreid menu met meerdere gerechten. Haar menu en openingstijden vind je op Facebook en Instagram.

Chef Angie met haar befaamde Telo Deluxe

Papa Aswa
Laarderhoogtweg 18

Op de 4e verdieping van het Startwell gebouw vind je Papa Aswa. Gasten blijven terugkomen voor de Baka Fowru BBQ — krokant gebakken kip in BBQ saus en de Gamba’s met Jowo saus; Papa’s befaamde zoete, spicy saus. Bij deze gerechten kun je kiezen voor een bijgerecht van nasi, bami, fried rice of cassave frietjes. Ook deze laatste zijn een grote hit! Bekijk hier het menu.

Bekijk hier het artikel van Amsterdamse Bodem en download ook meteen de routekaart.

«