Beestjes aaien op de Gliphoeve

De Gliphoeve is een buurtboerderij middenin Ganzenhoef. Net zo bijzonder als dit gegeven is het ontstaansverhaal. Het begon met 1 achtergelaten kip en ineens was daar een hele kinderboerderij.

Wel aaien, niet voeren

Net als bij iedere andere boerderij kun je hier beestjes aaien, maar belangrijk om te vermelden is dat je de beesten niet mag voeren. Ze krijgen een speciaal dieet en kunnen te dik of ziek worden van ander eten.

Waarom je hier naartoe wilt

De boerderij is 365 dagen per jaar open, van 9:00 tot 17:00. Om 16:00 uur mogen kinderen helpen met voeren en de dieren op stal zetten. Maar ook als je niet echt into dieren bent, kun je hier iets leuks doen.

Het Pannenkoekenhuis Gansi is iedere dinsdag t/m vrijdag geopend van 10:00 – 15:00. Je kunt hier uiteraard een pannenkoek maar bijvoorbeeld ook een overheerlijke telo eten van chef Angela waar wij al eerder over schreven.

In het pannenkoekenhuisje is er iedere dinsdag de buurtsalon en iedere eerste dinsdag van de maand bingo. Op zaterdag is het tweedehands winkeltje geopend van 10:00 – 16:00. En als laatste kun je hier ook terecht met je kapotte waterkoker want op dinsdag (10:30-12:00) en op zaterdagmiddag (14:00-16:00) is er in de houtwerkplaats het Repair Café.

Check de Facebookpagina van Kinderboerderij Gliphoeve om op de hoogte te blijven van events.

«

Heldhaftige Kunstroute Zuidoost

De herfst is volledig ingezet. Het is druilerig en daardoor gaan we maar met moeite naar buiten. Alleen als het echt moet, voor werk, kinderen of de boodschappen. Eigenlijk niet zo best, want een frisse neus halen is hartstikke goed voor ons.

Kunstzinnige wandelroute

Misschien een idee om een wekelijks wandel moment in te lassen? Om het leuker te maken hebben we in dit artikel een reeks podcasts uitgelicht genaamd Kunstroute Zuidoost: Helden van Zuidoost. In deze podcasts hoor je de stemmen van journaliste Noraly Beyer, dichter Jörgen Gario en podcast- en radiomaker Jesper Buursink die vertellen over de geschiedenis, hun eigen ervaringen en kennis rondom deze helden en monumenten in Zuidoost. 

In elke aflevering word je aan de oren meegenomen langs de monumenten, standbeelden en kunst gemaakt door verschillende kunstenaars. Denk aan het indrukwekkende verhaal van Anton de Kom, ‘De Boom die alles Zag’ en het Nelson Mandela monument. 

Waarschijnlijk ben je al tig keer langs deze kunstuitingen gelopen, maar zijn ze je niet opgevallen of misschien ken je het verhaal erachter niet. Maak nader kennis met je buurt, de kunst, de kunstenaars en geef je zelf tegelijkertijd een serotonine/vitamine D boost. 

Sounds good, no? Je kunt op Soundcloud alle podcasts beluisteren. 

«

Gewassen van Bijlmerse Bodem

Als je ooit via Foodstrip Amsterdam in de richting van Reigersbos / Gein bent gereden, ben je hier sowieso langs gekomen. Achter het AMC en naast Golfcentrum de Hoge Dijk vind je het volkstuinpark de Vijf Slagen: het enige volkstuinpark van Amsterdam Zuidoost.  

Een kleurrijke nutstuin

Hier tuinieren mensen uit alle windstreken en van alle leeftijden op een park met 154 nutstuinen. Het leuke van al deze tuinen is dat er geen één hetzelfde is. Op het park tref je naast allerlei soorten mensen ook veel dieren. Egels, allerlei vogels, hazen, salamanders, rivierkreeften, kikkers en natuurlijk heel veel insecten en spinnen. 

Op de Vijf Slagen telen tuinders allerlei groenten, vruchten, bloemen en sierplanten. Vele tuinders hebben glazen of tunnelkassen waar verschillende (tropische) groenten worden verbouwd. Denk aan boulanger (aubergine), sopropo, okra, madame jeanette pepers, tomaten, antroewa en nog veel meer. Er wordt ook gebarbecued en gefeest; het enige dat hier niet mag is overnachten. Vooral in de lente en zomer is het een gezellige boel en de meeste mensen staan open voor een praatje en laten je graag trots hun gewassen zien. 

Tuinlegendes

Het park bestaat al sinds 1990 en er zijn tuinders die er al vanaf het begin zitten. Dit zijn wandelende encyclopedieën op het gebied van moestuinieren waar je ontzettend veel van kunt leren. Zo heb je moestuinlegendes als meneer en mevrouw Burleson en meneer en mevrouw Eric en Helen die al meer dan 30 jaar hier op het park tuinieren. 

Wees welkom

Van 1 april t/m 1 november kun je hier – ook als je geen tuin hebt – naar binnen lopen tussen 09:00 – 20:00. Het tuinpark is vrij toegankelijk en je mag wandelen op de paden tussen de tuinen. Het is ten zeerste verboden om privé tuinen te betreden tenzij je hier natuurlijk toestemming voor hebt gekregen van de tuinder. 

Mocht je interesse hebben om je aan te melden voor een volkstuin? Meld je dan eerst aan bij de Bond voor Volkstuinders en vervolgens bij het tuinpark van jouw keus. Let wel: er zijn lange wachtlijsten! Maar wat is nou mooier dan verse groenten uit eigen tuin eten?

«

Groen doen: de Bijlmerweide

De Bijlmerweide – een idyllisch stukje groen achter de buurten Kantershof en Geerdinkhof. Je kunt hier fijn fietsen, dartelen door de ligweides, wandelen met de hond of je geluk en geduld beproeven tijdens het vissen. 

Er is een omheinde kinderspeeltuin waar honden niet mogen komen. Hoef jij je geen zorgen te maken dat je kleine frutsel met een ‘stok’ komt aanlopen. Je kunt in de Bijlmerweide naar hartelust wandelen o.a. door kunstuitingen en er zijn een tiental bankjes verspreid door de weide waar je kunt rusten en genieten van het stille groen, een hapje of drankje in de zon of schaduw. 

Breng jezelf en de kids dichter bij de natuur en ga langs bij Kinderboerderij de Bijlmerweide. Niets leukers dan boerderijbeestjes aaien, uitrazen in de speeltuin en een snack toe. De boerderij is dinsdag t/m zondag te bezoeken van 11:00 tot 16:00. In de kantine kun je ook verse scharreleieren, eigen honing, koffie, thee, frisdranken en snacks kopen. 

In de Bijlmerweide heb je ook het Wagner Schooltuinpark met een leslokaal, grote schuur, kas, kwekerij, kruidentuin en bijenhoek. Deze Schooltuin bestaat al sinds 1977 en hier tuinieren ieder jaar zo’n 500 scholieren. 

Aan het ‘eind’ van de Bijlmerweide vind je een fietsbrug. Via deze brug fiets je naar het Diemerbos: ook een heel fijn park! Lees meer over het Diemerbos in dit artikel. 

«

Even lekker niets bij Bloei & Groei

Verscholen achter een hoog hek op de Albert Camuslaan in Venserpolder, vind je een weelderig groene binnentuin, met twee kassen en tientallen tuintjes van vrouwen uit de buurt die hier met veel goesting tuinieren.

Er is altijd wel iemand te vinden die in is voor een kop verse koffie of kruidenthee (uit eigen tuin) en een goed gesprek. Er worden hier workshops, community events, moestuin markten en nog veel meer georganiseerd – en dat is nog maar het begin.

Bloei & Groei is een sociale, groene vrouwenorganisatie geboren in Zuidoost. Een tikkeltje eigenwijs en met een echte pioniersgeest bouwen zij healing en community gardens in buurten waar dit het hardst nodig is. Het begon allemaal op de Gaasperdam Schooltuin in 2014. Dit is nu nog steeds één van de twee Healing Gardens.

Inmiddels heeft Bloei & Groei in totaal 6 healing en community gardens in Amsterdam Zuidoost en West. Kijk hier welke bij jou in de buurt zit.

Bloei & Groei creëert groene oases waar vrouwen tot rust en bloei kunnen komen. Waar vrouwen zichzelf en anderen kunnen ontmoeten, met de handen in de aarde en wind in de haren. Even. Helemaal. Niets. Of op z’n minst lekker keuvelen, planten verzorgen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Stadslandbouw waar heerlijke biologische groenten uit voortkomen en waar op ambachtelijke wijze producten als sambal en zeep worden geproduceerd.

Moestuinmarkt
Op iedere eerste vrijdag van de maand wordt er een Moestuinmarkt georganiseerd op de Venserpolder tuin voor mensen uit de buurt met een kleine portemonnee. Van 12:00 uur tot 14:00 uur op de Albert Camuslaan 38.

Kom een keer naar de Moestuinmarkt, meld je aan voor een tuintje of kom langs op een community garden om eens te zien wat er allemaal bloeit & groeit.

«

Groen doen in de parken

Dat Zuidoost zo’n groen stadsdeel is, hoeven we je niet nog een keer te vertellen. Dat is voor veel mensen een groot onderdeel van het woonplezier hier. Groen biedt rust en reinheid. Een plek om te relaxen alleen of met anderen: het mag en kan in onze parken allemaal. Zuidoost kent vier officiële parken waar je kunt recreëren en sporten. Welke is jouw favoriet?

Nelson Mandelapark

Bijlmerpark ofwel het Nelson Mandelapark is het groene park hart van de Bijlmer met (fiets)uitvalswegen die de K-buurt, H-buurt, het Gaasperpark, Reigersbos, Bullewijk, en de Amsterdamse Poort met elkaar verbinden. Hier vind je sportvelden, een gemeenschappelijke barbecue, bankjes en uitgestrekte velden om te zitten, liggen of spelen. Over spelen gesproken, er is ook een speeltuin en waterspeelplaats – leuk voor de allerkleinsten.

Dit park is één van de weinige in Amsterdam waar je nog mag barbecueën, maar dan wel volgens deze regels.

Het Nelson mandelapark is ook de plek waar al sinds 1975 bijna elk jaar het Kwaku Summer Festival wordt georganiseerd. Van origine een Surinaams voetbaltoernooi dat over de jaren uitgroeide tot een groot feest van vele verschillende culturen met voetbaltoernooien, veel lekker eten en muziek. Bekijk hier de agenda van Kwaku.

Gaasperpark

Het Gaasperpark is een park dat zich uitstrekt over de buurten Gaasperplas, Reigersbos en het Gein. Het park grenst aan de Gaasperplas waar je kunt zwemmen maar ook kunt watersporten. Er is een zeil- en windsurf vereniging, je kunt een kano huren en er is zelfs een plek voor duikers.

Je vindt hier verschillende grasvelden en ligweides om te chillen maar ook strandjes. Aan de Zuidkant van het park vind je bijvoorbeeld het kindvriendelijke Gaasperplas strand. Verder kun je er fijn wandelen, fietsen en paardrijden.  

Het Gaasperpark heeft een campingterrein en in dit park worden jaarlijks verschillende grote festivals georganiseerd zoals Amsterdam Open Air en Reggae Lake festival.

Diemerbos

Het Diemerbos grenst zoals de naam aangeeft aan Diemen, maar ook aan Abcoude en Amsterdam Zuidoost. Een heerlijk park met ruiterpaden, picknicktafels, ligweides en kinderspeelbos ‘Banjerbossie’. Het park kent verschillende wandelroutes zoals Rondje Diemerbos en de Veeneikroute.

Aan de andere kant van de A9 vind je een groter natuurgebied met een moerasbos, gras- en rietland en plassen.

Sinds een paar jaar vind je hier ook horecagelegenheid House of Bird. Een brouwerij en restaurant inclusief ruim, kindvriendelijk terras met speelplekken, een schaakbord en jeu de boules. Leuk voor zowel jong en oud(er)!


Brasapark

Het jongste park dat Zuidoost rijk is: Brasapark. De naamgeving is een tribute aan wijlen Roy Ristie – een welbekend spilfiguur van Zuidoost.

Brasapark bevindt zich op het dak van de Gaaspertunnel welke langs de spoorlijn Amsterdam – Utrecht loopt en het Nelson Mandelapark en Gaasperpark met elkaar verbindt. Het park is in 2022 officieel geopend en nog volop in ontwikkeling in samenspraak met bewoners. Er komt plek voor kunst, sport, cultuur en uiteraard groen. Hier vind je meer informatie over de plannen.

«