Nelson Mandela Buurt

Informatiebijeenkomst Nelson Mandelabuurt

Amsterdam Zuidoost krijgt er een nieuwe buurt bij. Tussen de Gooise weg en het Nelson Mandelapark komen ongeveer 700 woningen. Het gaat hierbij om negen woonblokken voor verschillende doelgroepen en huishoudens. Ook komt er een school. De wijk wordt helemaal met hout gebouwd en krijgt de werktitel ‘Mandelabuurt’.

De gemeente maakt eveneens plannen voor de vernieuwing van het Nelson Mandelapark. Er komt meer groen en het stadspark wordt verbonden met het sportpark.

Informatiebijeenkomst
De gemeente heeft een beeldkwaliteitsplan voor de Nelson Mandelabuurt gemaakt. Hierin staan bouwkundige richtlijnen voor de gebouwen. Je kunt van 6 juli tot en met 27 september op het plan reageren.

Op dinsdag 19 september organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over dit plan. Je bent van harte welkom tussen 17.00 tot 20.00 uur. De bijeenkomst is op het Stadsloket Zuidoost, Anton de Komplein 150. Het is een inloopbijeenkomst, aanmelden is niet nodig.

Inschrijven
Het is nu nog niet bekend wanneer je je voor de woningen in kunt schrijven. Als het plan klaar is, selecteert de gemeente een ontwikkelaar die de woningen gaat bouwen. Dat gaat via een aanbesteding. Daarbij vraagt de gemeente meerdere bedrijven een voorstel te doen en kiest dan voor het beste voorstel. De gemeente verwacht dat de woningen op zijn vroegst in 2026 worden verkocht en verhuurd.

Voor meer informatie:

Datum
19 september 2023

Tijd
17.00-20.00

Locatie
Stadsloket Zuidoost

Adres
Anton de Komplein 150, Amsterdam

«

Taste of Zuidoost

Taste of Zuidoost

Op zaterdag 23 september organiseert de Amsterdamse Poort hét foodfestival van Zuidoost: Taste of Zuidoost. Een foodfestival waarbij verschillende keukens van Amsterdam Zuidoost samen worden gebracht. In deze tweede editie van Taste of Zuidoost verkopen veertien ondernemers hun lekkerste gerechten vanuit een foodtruck. Tijdens Taste of Zuidoost ga je op culinaire ontdekkingsreis.

Naast de foodtrucks draaien DJ’s muziek vanuit een oude Volkswagenbus die is omgebouwd tot DJ booth. Tijdens het eten kun je een dansje doen en genieten van hiphop, R&B, Afro en soulmuziek. De jongste bezoekers kunnen zich vermaken op het springkussen. 

Locatie: Groot Bijlmerplein, Amsterdamse Poort
Tijd: 12.00 – 20.00 uur

Over Amsterdamse Poort  
Amsterdamse Poort transformeert naar hart van Zuidoost. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via amsterdamsepoort.nl

«

sport-en-beweegweek-

Amsterdamse Sport- en Beweegweek

Van vrijdag 15 tot en met zondag 24 september zijn er door de hele stad sport- en beweegactiviteiten waar je gratis aan mee kunt doen. Ook Amsterdam Zuidoost heeft een uitgebreid aanbod.

Open je club
Gemeente Amsterdam wil graag dat alle Amsterdammers mee kunnen doen. Daarom heeft de gemeente clubs, verenigingen, stichtingen en commerciële aanbieders uitgenodigd hun deuren te openen om leuke activiteiten aan te bieden. Dit is een goede manier om nieuwe leden aan te trekken en misschien een goed moment om het huidige sportaanbod uit te breiden. Via de Sportkalender kun je zien wat er waar en wanneer te doen is.

Boost
De boost die je krijgt van bewegen zit niet alleen op fysieke aspecten zoals gezondheid, uithoudingsvermogen, spiermassa en kracht. Bewegen stimuleert ook positieve emoties zoals blijdschap, tevredenheid en trots. Sport maakt je mentaal sterker door een toenemend zelfvertrouwen, een betere focus en leren omgaan met druk. Door samen te bewegen geeft sport je een sociale boost, je leert nieuwe mensen kennen en bouwt vriendschappen op.

Bewegen
Bewegen kan elke dag en overal. Naast sportaanbod wordt er in alle stadsdelen ook beweegaanbod georganiseerd. Op initiatief van Reade, Combiwel, Cordaan, HVO Querido en Arkin slaat de gemeente dit jaar de handen in één om samen nog meer te gaan bewegen. Samen met Team Sportservice Amsterdam en de stadsdelen is er een mooi divers aanbod tot stand gekomen dat te vinden is op www.amsterdaminbeweging.nl.

«

Stadiontour Ajax

Gratis ArenA Stadiontour

De Johan Cruijff ArenA trakteert op Burendag 2023 maar liefst 1000 Amsterdam Zuidoost bewoners op een gratis stadiontour. Op zaterdag 23 september is het stadion van 17.00 tot 21.00 uur speciaal voor hen gereserveerd. Wees er snel bij want vol is vol! Aanmelden kan via deze link

De ArenA stadiontour van ruim een uur gaat langs alle hoogtepunten in de ArenA zoals de Ajax kleedkamer. Bewoners lopen als een echte prof via de spelerstunnel naar de plek waar het allemaal gebeurt: het veld, de dug-outs en de hoofdtribune. In de Ajax Gallery of Fame staan de vele prijzen van Ajax en komen bewoners meer te weten over de grootste Ajacied aller tijden: Johan Cruijff.

Bewoners kunnen via de ArenA Burendag pagina een timeslot selecteren voor twee personen en ontvangen via de mail de digitale tickets.

Trots
De Johan Cruijff ArenA is er trots op deel uit te maken van Amsterdam Zuidoost en voelt zich verbonden met het gebied en haar bewoners.

Foto: Richard Mouw

«

hero_heesterveld. Creative community

Ontdek Zuidoost!

Bezoek het Zandkasteel, doe een fietstour of neem een rondleiding. Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumentendag in Nederland. In Amsterdam Zuidoost worden er dit jaar vijf activiteiten rondom een aantal monumenten georganiseerd.

Tijdens de ‘Bims Tour Guide’ maak je kennis met iconische plekken in de Bijlmer. In het Bijlmermuseum krijg je inzicht in de geschiedenis van de Bijlmer terwijl Het Zandkasteel een goed beeld schetst van het heden. Wouter Pocornie (geboren en getogen in de Bijlmer) neemt je mee voor een rondleiding langs de Gouden Leeuw en Groenhoven. Ook kun je Heesterveld Creative Community bezoeken.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Hieronder kun je meer informatie vinden over de activiteiten tijdens de Open Monumentendag in Amsterdam Zuidoost.

«

USWA Meidenvoetbal

Urban Sports ZO!

Zondag 3 september staat het Hoekenrodeplein naast de Johan Cruijff ArenA volledig in het teken van sportieve uitdagingen. Kom vooral langs en doe mee!

Voor de meiden is er een vet voetbaltoernooi waarbij onder andere rolmodellen Chelly Drost, Dina Ahannach en Chaimae Bechrouri aanwezig zijn. Dames die zowel nationaal als internationaal geweldige prestaties hebben neergezet. Alle meiden zijn van harte welkom voor het toernooi en de side events. Er zijn mooie prijzen te winnen.

Ook is er op zondag het Nederlands Kampioenschap Panna Knock Out en zijn er Jumprope shows en Workshops. Maak kennis met de veelzijdigheid en kracht van voetbal, touwtjespringen en doe mee aan de diverse challenges. Het wordt een energieke en inspirerende dag voor jong en oud. Mis het niet!

Meidenvoetbal:
13.00-17.00 uur
Meiden 10-15 jaar en 15-18 jaar
5×5

Panna Knock Out:
11.00-19.00 uur

Jumprope Revolution:
13.00-16.00 uur

Voor meer informatie en aanmelden:
https://uswa.nl/sport/meiden-voetbaltoernooien/
https://uswa.nl/programma/

«

Skatepark Kraaiennest

Skateboard Jam Kraaiennest // USWA

Op zaterdag 26 augustus staat Kraaiennest in het teken van skateboarden! Tijdens de Urban Sports Week Amsterdam (USWA) tonen skateboarders hun vetste tricks bij de Skateboard Jam Kraaiennest. Spectaculair om te zien en om zelf te doen. Doe mee met de Best Trick Sessions, Blue Tomato Balance Board Challenge, Skateboard Clinics of kom gewoon langs. Er is muziek, eten en drinken. Ook zijn er prijzen voor de beste tricks en voor je inzet!

Programma Skateboard Jam Kraaiennest
13u – 16u        Skateboard Clinics (introductie lessen 8+ jaar)
16u – 19u        Tricks for cash & goodies, Miniramp Jam, Blue Tomato Balance Board Challenge
19:30 – 20u    Prijsuitreiking

Skateboard Clinics
Er zijn skateboard clinics voor kinderen op de mini ramp en in het skatepark. Wil je ook leren skaten? De skatecoaches staan klaar om jou je eerste trick te leren! Aan elke clinic kunnen 20 kids meedoen. Skateboards en bescherming zijn aanwezig. De clinics starten om 13 uur, om 14 uur en om 15 uur. Voor iedereen is er water en fruit. Je kunt mooie prijzen winnen! Deelname is gratis. Je kunt je inschrijven bij je aankomst in het skatepark.

Skatepark Kraaiennest DIY
Skatepark Kraaiennest DIY is geïnitieerd en gebouwd door de skaters uit de buurt en in gebruik sinds 2018. Het is een welkom ‘pierenbadje’ geworden waar goeie skateboarders plezier hebben en kinderen kennis maken met skaten. De muur waar de ramps tegen oplopen wordt door de vetste graffiti artiesten regelmatig ververst.

Ook het Bijlmermuseum-gebied met de flats, metrobanen, speeltuin, sportvelden en het groen maken Skatepark Kraaiennest DIY tot een unieke plek. Bovendien is het skatepark goed bereikbaar met de bus, de metro, te voet en met de fiets.

Locatie
Skatepark Kraaiennest DIY Amsterdam Zuidoost

Extra:
Na de Skateboard Jam op zaterdag 26 augustus kun je genieten van de jaarlijkse openluchtbios Bijlmer Bios, onder metrostation Kraaiennest

«

drakenboot

Hulpvaardig, wijs en vriendelijk

‘Een drakenboot is een lange kano waar maximaal twintig peddelaars in zitten met een stuurman en een trommelaar. Het varen met drakenboten is een geweldige sport. Je bent buiten en je probeert met elkaar het hoogst haalbare te bereiken.  Een echte teamsport dus.’

Niels Smit is enthousiast over de Concrete Dragons, de drakenboot vereniging waar hij al sinds 2008 bij betrokken is. ‘Wij trainen elke maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur op de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost. We hebben daar een eigen clubhuis waar je van harte welkom bent.’

China
Het varen met drakenboten is afkomstig uit China. De draak symboliseert in China macht, orde en harmonie. De draak staat ook voor hulpvaardigheid, wijsheid en vriendelijkheid. In volledige harmonie met de omgeving stuwt de krachtige drakenboot zich door het water. Alle symbolen van de Chinese draak komen tot uiting in de drakenbootsport.

‘In Azië is de sport heel groot,’ legt Niels Smit uit. ‘Het gaat om een eeuwenoude Chinese traditie. In Nederland is de sport veel minder populair maar er vinden wel regelmatig wedstrijden plaats. Tijdens de officiële wedstrijden moeten de boten voorzien zijn van een drakenkop, een staart en schubben op de romp. Dat is machtig om te zien.’

Nieuwe leden
Om mee te doen aan wedstrijden roeien leden van de Concrete Dragons regelmatig mee met andere verenigingen. ‘Ons ledenbestand is dusdanig gekrompen dat we niet meer volledig een boot kunnen vullen. Ook als we wedstrijden in het buitenland hebben, sluiten we aan bij teams uit Alkmaar, Gorkum en Zoetermeer. Samen vullen we de boten. Zo zijn we met elkaar ook naar onder andere Londen, Parijs, Venetië en Toronto geweest.’

Concrete Dragons is naarstig op zoek naar nieuwe leden. ‘Kom vooral eens langs op de maandagavond,’ zegt Niels Smit. ‘De drakenbootsport is een fantastische sport voor mannen en vrouwen. Het is sportief en gezellig. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd.’ Voor meer informatie https://www.concretedragons.nl/

De drakenbootsport is ideaal als teambuildingsactiviteit. Professionele trainers leren je hoe je moet peddelen om zo snel mogelijk te varen. Aanmelden kan via https://www.concretedragons.nl/DR.html

Meer weten over de geschiedenis van de drakenbootsport?
Kijk dan op https://nl.wikipedia.org/wiki/Drakenbootfeest

Locatie Concrete Dragons
Langbroekpad 3
1108 EA Amsterdam

«

Regenboogpad

Regenboogpad voor Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort wil mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap welkom heten. Daarom heeft het zebrapad dat het Abcouderpad kruist en grenst aan het Bijlmerplein deze week een blijvende upgrade gekregen; de kleuren van de pridevlag werden aan het pad toegevoegd. De Amsterdamse Poort wil hiermee laten zien dat inclusiviteit een belangrijk goed is.

Het regenboogpad is het vierde permanente Pride pad in Amsterdam. De andere paden liggen bij Station Sloterdijk, op het Bos en Lommerplein en in Kraaiennest. Het zebrapad over het Abcouderpad leidt jaarlijks miljoenen bezoekers de Amsterdamse Poort in.

Het aantal mensen dat over het zebrapad loopt, zal de komende jaren groeien want Amsterdam Zuidoost groeit. De komende jaren komen er 40.000 woningen bij. De Amsterdamse Poort wil met het regenboogpad laten zien dat het een winkelcentrum is voor iedereen.

«

zeilen gaasperplas

Heerlijk aan de plas

Weer of geen weer; het is heerlijk aan de Gaasperplas. Langs de verharde en onverharde wandel- en fietspaden liggen de mooiste verrassende plekjes. Ook kun je er zwemmen, surfen, kanoën en zeilen. Er is een jachthaventje, een indoor speeltuin, een trainingscircuitje en zowel aan de noord- als aan de zuidoever bevinden zich meerdere ligweides en strandjes.

In de zomer vertoeven veel inwoners van Zuidoost aan de Gaasperplas maar ook in de lente, de herfst en de winter weet Zuidoost de plas te vinden. Ondanks de populariteit van de Gaasperplas, kun je er prima je rust vinden. Is het niet in of op de plas dan is het wel in het omliggende Recreatiegebied Gaasperplas.

Gaasperplas
De Gaasperplas is een kunstmatige recreatieplas van 72 hectare aan de zuidrand van Amsterdam Zuidoost. De plas is ontstaan door zandwinning ten behoeve van de bouw van Gaasperdam eind jaren ’60. Het water is op sommige plaatsen vijfendertig meter diep en wordt omgeven door Recreatiegebied Gaasperplas dat 166 hectare omvat.

De zuidoever van de Gaasperplas grenst aan woongebied Gein. Aan de noordoever ligt de flatwijk Nellestein. Het gebied is goed te bereiken doordat metro- en busstation Gaasperplas op loopafstand ligt. Ook met de auto en de fiets is de Gaasperplas goed te bereiken. Parkeerplaatsen zijn er vooralsnog voldoende.

Nuttige adressen
Aan de Gaasperplas is het goed vertoeven. Informatie over activiteiten rondom de plas vind je onder andere via de volgende links:
Kanovereniging Gaasperplas:
https://kvgaasperplas.nl/
Zeilvereniging Gaasperplas:
https://www.zvgaasperplas.nl/
Windsurf-sup-en Zwemvereniging Gaasperplas:
https://wszgaasperplas.nl/
Drakenboot team Concrete dragons:
https://www.concretedragons.nl/

In de komende periode besteedt Zuidoost.nl meer aandacht aan activiteiten op en rondom de Gaasperplas. Mocht je hier informatie over willen delen dan kun je ons bereiken via info@zuidoostcity.nl

«