Proeven van het Elixer

Naast de flats Geldershoofd en Gravenstein op Egeldonk 50 vind je de voormalige crèche en broedplaats Lola Buitenpost. Tevens het (tijdelijke) thuis van Restaurant Elixer. Je kunt hier terecht voor een heerlijk driegangendiner, daghap maar ook een biertje of een kop koffie. Alleen of met (goed) gezelschap. 

Restaurant Elixer gebruikt lokale ingrediënten uit eigen tuin, kippenren en van verschillende leveranciers door heel Nederland. Bourgondisch genieten doe je bij Elixer binnen in het knusse restaurant of op het terras temidden van een groene oase. Heb je een lunchafspraak of zin in een lekkere cocktail? Ook dan kun je hier terecht. 

Zoals zoveel initiatieven in de Bijlmer zit ook dit restaurant in een tijdelijke ruimte. Zij moeten vanaf september 2023 wijken voor nieuwbouw, waar zij gelukkig wel vanaf 2027 een vast plekje krijgen. Inclusief tuin en multifunctionele centrale ruimte. Hoera! 

Voor nu zijn ze hard op zoek naar een andere locatie om zich vanaf september te kunnen huisvesten. Je kunt nu dus nog gegarandeerd genieten van een lekkere maaltijd bij Elixer dus boek gauw een spot. 

En als je er dan toch bent, kijk meteen een filmpje in het Film(t)huis van Zuidoost.

«

Gratis sporten voor iedereen

Sporten, bewegen, je lichaamsdelen gebruiken. We weten allemaal dat het heel gezond is voor ons, maar het is een mindset die je moet kweken om het ook daadwerkelijk en vooral consistent te doen. Het mooie is dat je het in ieder geval gratis kunt doen! Dat is al een drempel minder en een reden te meer om het leuk te vinden. Want in Zuidoost vind je verschillende mooie openbare sportvelden waar je in je eentje of met een groep kunt sporten. 

Balsporten

Adidas Veldje’, Holendrecht/Reigersbos

Naast natuurterrein de Riethoek, aan het Reigersbospad, vind je het tot jongeren omgedoopte ‘Adidas Veldje’. Je hebt hier een grasveld met twee doelen waar je kunt voetballen, er is een net gespannen waar je kunt volleyballen of badmintonnen. Ook is er een basketbalveld én tennisbaan! 

Foto: Rishandro Núñez

Tennisbaan, Kraaiennest

Onder het iconische metrostation van Kraaiennest vind je twee tennisbanen waar je een balletje kunt slaan. De tennisbanen zijn omheind met een hek maar je kunt hier gewoon naar binnen lopen.

Basket-, & volleybal / badminton net, Abcouderpad

Aan het Abcouderpad – tegenover de flats Hakfort en Huigenbos vind je een basketbalveld. Ook is er een net gespannen waar je kunt volleyballen of badmintonnen.

Tafeltennis

In het CEC gebouw te Ganzenhoef staan in het Atrium meerdere tafeltennistafels waar je gebruik van mag maken tot het centrum sluit om 22.00 uur. Wel zelf je batjes en ballen meenemen!

Ook op de sportstrook in Venserpolder vind je een tafeltennis tafel. 

Atletiek

Atletiekbaan, Kraaiennest

Onder hetzelfde iconische metrostation van Kraaiennest vind je een atletiekbaan waar je sprintjes kunt trekken. De atletiekbaan is omheind met een hek maar je kunt hier gewoon naar binnen lopen.

Krachttraining / Calisthenics

SportContrainer

Zuidoost telt 5 sportcontrainers waar je op eigen houtje kunt trainen. Er worden ook trainingen georganiseerd waar je je voor een x bedrag kunt aanmelden. Bij een sportcontrainer vind je meestal verschillende bars en ringen waar je waar je aan kunt hangen en krachttraining kunt doen zoals pull-ups, push-ups en handstands. 

Foto: Rishandro Núñez

Er staan sportcontrainers in de volgende buurten;

Skaten

Skatepark, Nelson Mandelapark

In het Nelson Mandelapark heb je een skatepark inclusief rails waar je naar hartelust tricks kunt oefenen.

Foto: Rishandro Núñez

Skatepark DIY, Kraaiennest

Achter de BENU apotheek en naast ‘de grote speeltuin’ vind je een skatepark. Dit skatepark is in 2022 afgemaakt en gebouwd door bewoners/skateboarders uit de buurt. Je vindt hier verschillende skate elementen zoals een quarter pipe, bank to bank met flat rail, flat rail en een slappy curb. 

Adidas Veldje’, Holendrecht/Reigersbos

Op hetzelfde ‘Adidas Veldje’ welke aan het begin van dit artikel is genoemd vind je ook een skatepark met verschillende ramps en rails waar je tricks kunt oefenen. 

Foto: Rishandro Núñez

Sport je liever met anderen en/of binnen? Neem dan eens een kijkje op de website van Zuidoost Beweegt. Hier vind je een overzicht aan (groeps)sportactiviteiten waar je je voor kunt opgeven. 

«

Het film(t)huis van Zuidoost

Sinds 2015 wordt er iedere zomer binnen een paar dagen een heus openluchtbioscoop opgetuigd onder het iconische metrostation van Kraaiennest. Groot scherm, comfy stoelen en het feest kan beginnen. Verspreid over een aantal dagen worden verschillende films vertoond, meestal over thema’s rondom POC (people of colour) en andere klassiekers. 

Foto: Bas Bakkenes

Filmpje, hapje, drankje

De Bijlmerbios – sinds 2015 onder hoede van Hans Meiboom – is naast de bekende zomereditie ook jaarrond te bezoeken. Het verzamelgebouw Lola Buitenpost aan Egeldonk 50 is het thuis van Filmhuis Bijlmerbios. Hier kijk je op donder- en zaterdagavonden een film. 

De algemene ruimte wordt afgescheiden van het restaurant en iedereen krijgt een koptelefoon toebedeeld. Je kunt de muziek van het restaurant zonder koptelefoon nog horen, maar dat stoort niet. De film is ook zonder koptelefoon prima te verstaan. 

Er staan verschillende relaxfauteuils en banken opgesteld om in weg te zakken. Je mag een drankje en zelfs het eten van het restaurant meenemen als je dat nog niet op had. Je kunt ook na de film nog een hapje eten. Zo kijk je op relaxte wijze naar een arthouse of Nederlandse film van lokale makers.

Nagesprek 

Bij sommige films/docu’s is er ook nog een gesprek met de makers en/of onderwerpen van de film waarbij er ruimte is om vragen te stellen. Er zijn soms gratis filmvertoningen en voor andere kun je een ticket kopen. Op de website van Bijlmerbios vind je alle films die binnenkort draaien.

Foto: Studiomeiboom

«

Een hapje van World of Food

In geen enkele andere foodhall in Nederland vind je zoveel verschillende cuisines bij mekaar als bij de World of Food (WOF) in Develstein. In deze omgebouwde garage vind je binnen een paar stappen smaken uit bijna alle continenten. Een gastronomische weerspiegeling van (een deel van) de inwoners van de Bijlmer. 

Sloop

Ten tijde van schrijven van dit artikel kwam het bericht naar buiten dat de garage Develstein naar alle waarschijnlijkheid in het najaar van 2023 gesloopt zal worden. Een aantal ondernemers hebben al ander onderkomen gevonden in bijvoorbeeld de Shopperhal. Voor een groot deel van de ondernemers is de toekomst nog onzeker. Als je nog van plan was om langs te gaan of nog één keer bij dat ene tentje wil eten: nu is het moment.

Foto: Rishandro Núñez

Een smaakvolle garage

Het leuke van een foodhal als World of Food is dat je je niet hoeft te beperken tot één keuken. Neem een johnny cake (Curaçao) en kelewele (Ghana) als voorgerecht, een nasi (Suriname) met kip als hoofdgerecht en drink daar een overheerlijke Mango Lassi (India) of Dawet (Javaans Surinaams) bij. En voor de liefhebbers: toetjes vind je hier ook!

Foto: Rishandro Núñez

Waar je bij foodhallen in andere delen van Amsterdam vaak overpriced eten vindt en de porties klein zijn; is dat hier niet het geval. Het eten is redelijk geprijsd en de porties huiselijk groot. In Zuidoost maken de mensen geen grap met hun eten. Hier zit liefde, passie, bloed, zweet & tranen in. En dat proef je. De smaakcombinaties rechtstreeks vanuit het hart van het land of de streek waar het gerecht vandaan komt. 

Foto: Rishandro Núñez

Street Food at its Finest

Het is en blijft een oude garage dus de zitplekken zijn niet heel fancy maar prima voor een snelle hap. Er zijn op beide verdiepingen een aantal zitplekken waar je je maaltijd ter plekke kunt opeten. Ook handig met kinderen!

Foto: Rishandro Núñez

Dus, ga vooral langs nu het nog kan en support deze ondernemers!

«

CEC Meets you?

Het gebouw aan de Bijlmerdreef 1289 heeft in haar korte leven al een hoop verschillende invullingen gehad. Een café, een museum, een dansschool, vaccinatie locatie en (tijdelijke) locatie van de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst). 

Nu is daar CEC Meets: een vergader- en eventlocatie waar je een ruimte kunt huren. Daarnaast is het een buurtcafé waar je gewoon een kop koffie of een biertje kunt drinken. Je kunt hier ook genieten van een lekkere lunch met koffie uit Suriname en lokale producten zoals verse sapjes van Juiciety of bier van Bierbrouwerij Kleiburg. 

Ook leuk: 10% van de opbrengst van de zaalhuur wordt gedoneerd aan maatschappelijke initiatieven in de Bijlmer. 

Lees hier meer over CEC Meets. 

«

Het kleurrijkste theater van de Bijlmer

Hét Bijlmer Parktheater (BPT). Het enige theater dat Zuidoost rijk is en dus ons paradepaardje. Wat onderscheidt het BPT van andere theaters in de stad? En nog belangrijker: wat kun je in het Bijlmer Parktheater allemaal zien? In gesprek met Sharona Lautoe (Marketing & PR) en Kimberley Piqué (Coördinator Marketing & PR) beantwoorden zij al deze prangende vragen.

Zowel het publiek als het programma van het BPT zijn heel divers. Het BPT programmeert veel en produceert ook een deel. Die verhouding ligt op zo’n 80/20. De Gliphoeve – als je ‘m nog niet hebt gezien, faya voor je – is zo’n door het BPT geproduceerde voorstelling i.s.m Orkater. Daarnaast begeleid BPT ook (nieuwe) makers in trajecten als ‘Hoge Ogen’ en ‘Talentlab’. “Als producerend theater is het belangrijk om goed je voelsprieten uit te zetten in de community”.  

“Daarbij hebben we een heel tof artistiek team waar ook iemand als Simone Zeefuik tussen zit. Zij maakt hele toffe verdiepende programma’s over thema’s als zwart zijn en dekolonisatie. Dit doet ze met ontzettend veel zorg. Zorg voor het publiek maar ook de mensen die op het podium staan.”

Foto: Marion Visser

We zijn een theater dat echt een cultureel divers publiek probeert te bedienen en dat ook terug laat komen op het podium.”

Wie is welkom?

Wat zie je voor je als je aan theater gaand publiek denkt? Oud(er) en wit misschien? Of in ieder geval ouder en met wat hoger inkomen. Maar ook basisscholen, middelbaren scholen en BSO’s uit Zuidoost weten het BPT goed te vinden. Een unieke combinatie in het theaterlandschap: een theater dat zowel jong en oud(er) weet te bedienen.  

“Jongeren zien we veel bij dansvoorstellingen. Bij een voorstelling als de Gliphoeve kan jong en oud zich in vinden in thema’s die toen en nu nog spelen. Naast kleur kijken we ook naar leeftijd en ook naar vraagstukken rondom gender en seksualiteit. Dat zie je ook terugkomen in de schoolvoorstellingen. Het is fijn dat je in een plek van kunst binnen kunt stappen en jezelf terugziet. Doordat we bekend zijn met een grote mengelmoes aan culturen komen bepaalde humor en grapjes beter binnen. Dat speelt ook mee in de hele bezoekerservaring.”

“Ik reis met mijn kind speciaal naar het Bijlmerparktheater omdat er daar mensen op het podium staan die er uitzien zoals mijzelf en mijn kind.”

Bijbenen

Met zo’n 250 voorstellingen per jaar gebeurt er heel veel in het Bijlmerparktheater. De agenda vind je op hun website en op socials kun je trailers zien van voorstellingen. Je kunt er met je stadspas terecht en er zijn verschillende buurt WhatsApp groepen waar het BPT een vingertje in de pap heeft. “We proberen mensen te ontmoeten waar ze zijn.”

“Een mooi voorbeeld is het concept BijlmerKlassiek die dit jaar voor het eerst een samenwerking heeft met het Concertgebouw orkest. De mensen die niet zo gauw naar het Concertgebouw gaan, kunnen dat hier wel ervaren. Daarbij wordt onze naam ook bekend buiten Zuidoost.”

“Daarnaast hebben we met ons comedy label Fatu al 16 jaar het langstlopende comedy programma van Nederland. Onder leiding van Jeffrey Spalburg staat er 5 keer per jaar een comedyshow met gevestigd, bekend, maar ook nieuw talent.” 

Focus

Als enige theater in de Bijlmer heeft het Bijlmer Parktheater een belangrijke en prominente rol in de ‘cultuurvoorziening’. “Community staat centraal in wat wij doen; publiek, talent, mensen die in Zuidoost zijn geboren en getogen zijn, maar ook de kunstenaars die hier hun roots hebben en de grenzen over zijn gegaan. Om daar een direct gesprek mee te voeren en er niet boven te staan maar altijd er midden in.”

“Wij willen het (cultuur)huis zijn van gezelschappen en initiatieven uit Zuidoost én van de communities die onze partners meebrengen. Partners zoals Untold die binnen het theater een eigen ruimte hebben waar ze repeteren, samen komen en ook programmeren.”

“Onze focus ligt niet zo zeer op het theaterlandschap veranderen, maar op het doen wat we goed kunnen: het gesprek binnen deze communities gaande houden, te verdiepen, te onderzoeken. We kijken hierin niet alleen naar het maken en programmeren, maar ook naar hoe we ons werk kunnen archiveren voor huidige en toekomstige generaties.”

Foto: Maarten Mooijman

Het onderscheid

“We zijn disruptief binnen het theaterlandschap. Alleen al door hoe de mensen eruit zien. Ik heb het dan over de trifecta van kunstenaars/makers, personeel en publiek. Wat je in andere theaters ziet is dat delen van de organisatie er wel ‘divers’ uitzien, maar het dringt niet door in alle lagen van de organisatie. Wij programmeren daardoor ook met een ander oog, hebben dialoog met de community en wat ik heel mooi vind is dat veel van de mensen die bij ons werken en maken ook zelf de gast zijn in ons theater.”

“We bouwen onze eigen tafel en zetten ons eigen eten daarop neer. We nodigen onze eigen gasten uit. Dus we gaan niet tegen iets in om verandering te bewerkstelligen. Wij zijn de verandering.”

“Het theater is ontstaan vanuit een behoefte om alle culturele activiteiten die plaats vinden in de Bijlmer een centrale plek te geven. Een plek die echt nodig is om de culturele activiteiten duurzaam en professioneel te kunnen bedienen op een prominente plek. Dat is de missie waar we 13 jaar geleden mee zijn begonnen en die nog steeds actueel is!”

Wil je meer weten over het programma van het Bijlmerpark theater? Check de website, socials of loop gewoon een keer binnen in dit prachtig warme theater.

«

Kom horen, ik heb een Bijlmer Tori voor je

Die tori gaat zo: BIMS showcase – Een Bijlmer Tori is de eerste musical over de Bijlmer bedacht en geregisseerd door Bijlmer Native Priscilla Vaudelle. Je kent haar van het werk dat ze maakt vanuit haar collectief LostProject of misschien van haar werk als regie assistente van het met lof ontvangen stuk ‘de Gliphoeve’ dat eveneens over de Bijlmer gaat. 

Een verhaal van Bijlmer Natives

Samen met songwriter Glen Faria en componistenduo Alvin Lewis en Patrick Mijnals is Een Bims Tori tot stand gekomen. We spraken Priscilla tijdens een repetitie (!) en ze vertelde vol passie over de showcase.

Bijlmer Native – een term gecoined door stedenbouwkundige en urbanist Wouter Pocornie –  is iemand die is geboren en/of getogen in de Bijlmer. “Dat is het referentiekader van waaruit ik de wereld beleef en van waaruit ik dingen maak”, vertelt Priscilla. 

Foto: Lowiegraphy

Is het een musical musical?

Dus… een musical over de Bijlmer. Als je denkt aan Broadway, de ene song na de andere en daartussen wat dialoog; dan zit je helemaal goed. “Het is absoluut een traditionele musical vorm omdat ik geloof dat musical ook Black is. Er zit ook rap in de voorstelling en ook een soort Kleine Zeemeermin duet.”

“We zijn all the way gegaan. Musicals zitten niet in de Nederlandse cultuur. Wij vertalen verhalen die uit Amerika komen. Ik probeer met deze musical een verbreding te brengen zodat we onze eigen verhalen naar het musical landschap kunnen brengen.” 

De inspiratie voor het verhaal

Het verhaal speelt zich af in de ‘90’s. Een jongen van kleur die opgroeide in een buitenwijk komt naar de Bijlmer en vindt hier zijn ziel. “Je denkt als ouder dat het goed is om je kind in een buitenwijk op te laten groeien, maar je mist daardoor zulke essentiële dingen. Uiteraard is er problematiek die ik absoluut niet verdoezel.”

“Ik kwam er tijdens het eerste BLM protest achter hoe privileged ik was om in de Bijlmer op te groeien.” 

“Ik groeide op tussen mensen die op mij lijken. Mensen die in buitenwijken zijn opgegroeid hebben andere trauma’s. Hier wilde wit ook op ons lijken. Natuurlijk krijg je ook hier wel te maken met institutioneel racisme. Je werd lager ingeschat op school etc. Maar ik voelde pas echt mijn kleur toen ik naar de theaterschool ging. De mensen die ik sprak tijdens de demonstratie op de Dam waren veelal mensen uit buitenwijken die op straat of school werden uitgescholden rondom 5 dec.” 

Een verhaal uit duizenden

De titel van de musical is één Bijlmer Tori en dat is bewust. “Dit verhaal gaat echt over hoe Glen en ik het opgroeien in de Bijlmer hebben ervaren. Als Surinaamse Nederlanders kunnen wij alleen vanuit dat perspectief spreken. Dit is dus 1 van de 1001 verhalen.”

Al zingend een stukje geschiedenis schrijven

“De verhalen die verteld worden in de musical komen uit mijn eigen leefomgeving. Het zijn de herinneringen en de nostalgie die je terug voelt komen. Toen we deden alsof we TLC of SWV waren of toen mijn nichtje uit Suriname kwam en dacht dat je gewoon naar huis kon bellen en dat we toen een dikke telefoonrekening kregen. Het zijn echt de verhalen uit onze leefwereld in de jaren ‘90”. 

“We hebben in Zuidoost op zoveel verschillende manieren goud in handen. Iedereen mag dat komen aanschouwen. In 2025 geef ik deze gigantische musical cadeau aan Amsterdam 750 jaar. We schrijven een stukje geschiedenis over de Bijlmer. Dat stukje mogen ze archiveren.”

Foto: Lowiegraphy

Speeldata en tickets

Van 2-9 dec speelt BIMS The Showcase in DeLaMar West. “De showcase wordt geproduceerd in samenwerking met MusicalMakers; een ontwikkelhuis voor nieuwe, hedendaagse musicals door talentvolle makers. Daarbij zijn we op zoek naar donateurs/investeerders en potentiële samenwerkingspartners voor de doorontwikkeling van BIMS The Musical in seizoen 2024/2025. Mocht je willen doneren stuur dan een mailtje naar pearl@pearlproductions.nl.”

Meer informatie en tickets vind je hier

«

Beestjes aaien op de Gliphoeve

De Gliphoeve is een buurtboerderij middenin Ganzenhoef. Net zo bijzonder als dit gegeven is het ontstaansverhaal. Het begon met 1 achtergelaten kip en ineens was daar een hele kinderboerderij.

Wel aaien, niet voeren

Net als bij iedere andere boerderij kun je hier beestjes aaien, maar belangrijk om te vermelden is dat je de beesten niet mag voeren. Ze krijgen een speciaal dieet en kunnen te dik of ziek worden van ander eten.

Waarom je hier naartoe wilt

De boerderij is 365 dagen per jaar open, van 9:00 tot 17:00. Om 16:00 uur mogen kinderen helpen met voeren en de dieren op stal zetten. Maar ook als je niet echt into dieren bent, kun je hier iets leuks doen.

Het Pannenkoekenhuis Gansi is iedere dinsdag t/m vrijdag geopend van 10:00 – 15:00. Je kunt hier uiteraard een pannenkoek maar bijvoorbeeld ook een overheerlijke telo eten van chef Angela waar wij al eerder over schreven.

In het pannenkoekenhuisje is er iedere dinsdag de buurtsalon en iedere eerste dinsdag van de maand bingo. Op zaterdag is het tweedehands winkeltje geopend van 10:00 – 16:00. En als laatste kun je hier ook terecht met je kapotte waterkoker want op dinsdag (10:30-12:00) en op zaterdagmiddag (14:00-16:00) is er in de houtwerkplaats het Repair Café.

Check de Facebookpagina van Kinderboerderij Gliphoeve om op de hoogte te blijven van events.

«

Heldhaftige Kunstroute Zuidoost

De herfst is volledig ingezet. Het is druilerig en daardoor gaan we maar met moeite naar buiten. Alleen als het echt moet, voor werk, kinderen of de boodschappen. Eigenlijk niet zo best, want een frisse neus halen is hartstikke goed voor ons.

Kunstzinnige wandelroute

Misschien een idee om een wekelijks wandel moment in te lassen? Om het leuker te maken hebben we in dit artikel een reeks podcasts uitgelicht genaamd Kunstroute Zuidoost: Helden van Zuidoost. In deze podcasts hoor je de stemmen van journaliste Noraly Beyer, dichter Jörgen Gario en podcast- en radiomaker Jesper Buursink die vertellen over de geschiedenis, hun eigen ervaringen en kennis rondom deze helden en monumenten in Zuidoost. 

In elke aflevering word je aan de oren meegenomen langs de monumenten, standbeelden en kunst gemaakt door verschillende kunstenaars. Denk aan het indrukwekkende verhaal van Anton de Kom, ‘De Boom die alles Zag’ en het Nelson Mandela monument. 

Waarschijnlijk ben je al tig keer langs deze kunstuitingen gelopen, maar zijn ze je niet opgevallen of misschien ken je het verhaal erachter niet. Maak nader kennis met je buurt, de kunst, de kunstenaars en geef je zelf tegelijkertijd een serotonine/vitamine D boost. 

Sounds good, no? Je kunt op Soundcloud alle podcasts beluisteren. 

«

Buurten in jouw buurthuis

De buurthuizen van Zuidoost. Weinig andere gebouwen die zo’n belangrijke functie dienen; sociaal, maatschappelijk, muzikaal, cultureel… Hier kun je heerlijk eten, actief sporten, uitbundig dansen en ijverig oefenen om een instrument te leren bespelen. 

Je kunt hier feesten, vergaderen of fierce op de catwalk stampen tijdens een modeshow van de lokale naaiclub. Er is voor ieder wat wils: jong en oud(er). 

Foto: Rishandro Lacroes

Ontbijtje voor €1,50

Zuidoost telt vijf buurthuizen in de buurten Gein, Holendrecht, Kraaiennest, Ganzenhoef en Bijlmer Centrum. Bij ieder buurthuis – behalve Kwakoe – ontbijt je van ma t/m vrij van 10:00-12:00u voor €1,50. Een volledig ontbijt met pistolet, croissant, beleg, sap, koffie en thee. Klap na je ontbijt je laptop open en je kan er ook nog zitten werken.

Activiteiten

Veel activiteiten in het buurthuis zijn gratis en worden georganiseerd voor en door buurtbewoners. Op de site van Buurthuizen Zuidoost kun je per dag zien wat er in de buurthuizen gaande is. 

Je kunt zoeken naar activiteiten in verschillende categorieën zoals bewegen, creëren, leren, musiceren enz. Dus pak een keer een ontbijtje mee of start een nieuwe hobby bij een buurthuis in jouw buurt!

«