Even lekker niets bij Bloei & Groei

Verscholen achter een hoog hek op de Albert Camuslaan in Venserpolder, vind je een weelderig groene binnentuin, met twee kassen en tientallen tuintjes van vrouwen uit de buurt die hier met veel goesting tuinieren.

Er is altijd wel iemand te vinden die in is voor een kop verse koffie of kruidenthee (uit eigen tuin) en een goed gesprek. Er worden hier workshops, community events, moestuin markten en nog veel meer georganiseerd – en dat is nog maar het begin.

Bloei & Groei is een sociale, groene vrouwenorganisatie geboren in Zuidoost. Een tikkeltje eigenwijs en met een echte pioniersgeest bouwen zij healing en community gardens in buurten waar dit het hardst nodig is. Het begon allemaal op de Gaasperdam Schooltuin in 2014. Dit is nu nog steeds één van de twee Healing Gardens.

Inmiddels heeft Bloei & Groei in totaal 6 healing en community gardens in Amsterdam Zuidoost en West. Kijk hier welke bij jou in de buurt zit.

Bloei & Groei creëert groene oases waar vrouwen tot rust en bloei kunnen komen. Waar vrouwen zichzelf en anderen kunnen ontmoeten, met de handen in de aarde en wind in de haren. Even. Helemaal. Niets. Of op z’n minst lekker keuvelen, planten verzorgen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Stadslandbouw waar heerlijke biologische groenten uit voortkomen en waar op ambachtelijke wijze producten als sambal en zeep worden geproduceerd.

Moestuinmarkt
Op iedere eerste vrijdag van de maand wordt er een Moestuinmarkt georganiseerd op de Venserpolder tuin voor mensen uit de buurt met een kleine portemonnee. Van 12:00 uur tot 14:00 uur op de Albert Camuslaan 38.

Kom een keer naar de Moestuinmarkt, meld je aan voor een tuintje of kom langs op een community garden om eens te zien wat er allemaal bloeit & groeit.

«

Groen doen in de parken

Dat Zuidoost zo’n groen stadsdeel is, hoeven we je niet nog een keer te vertellen. Dat is voor veel mensen een groot onderdeel van het woonplezier hier. Groen biedt rust en reinheid. Een plek om te relaxen alleen of met anderen: het mag en kan in onze parken allemaal. Zuidoost kent vier officiële parken waar je kunt recreëren en sporten. Welke is jouw favoriet?

Nelson Mandelapark

Bijlmerpark ofwel het Nelson Mandelapark is het groene park hart van de Bijlmer met (fiets)uitvalswegen die de K-buurt, H-buurt, het Gaasperpark, Reigersbos, Bullewijk, en de Amsterdamse Poort met elkaar verbinden. Hier vind je sportvelden, een gemeenschappelijke barbecue, bankjes en uitgestrekte velden om te zitten, liggen of spelen. Over spelen gesproken, er is ook een speeltuin en waterspeelplaats – leuk voor de allerkleinsten.

Dit park is één van de weinige in Amsterdam waar je nog mag barbecueën, maar dan wel volgens deze regels.

Het Nelson mandelapark is ook de plek waar al sinds 1975 bijna elk jaar het Kwaku Summer Festival wordt georganiseerd. Van origine een Surinaams voetbaltoernooi dat over de jaren uitgroeide tot een groot feest van vele verschillende culturen met voetbaltoernooien, veel lekker eten en muziek. Bekijk hier de agenda van Kwaku.

Gaasperpark

Het Gaasperpark is een park dat zich uitstrekt over de buurten Gaasperplas, Reigersbos en het Gein. Het park grenst aan de Gaasperplas waar je kunt zwemmen maar ook kunt watersporten. Er is een zeil- en windsurf vereniging, je kunt een kano huren en er is zelfs een plek voor duikers.

Je vindt hier verschillende grasvelden en ligweides om te chillen maar ook strandjes. Aan de Zuidkant van het park vind je bijvoorbeeld het kindvriendelijke Gaasperplas strand. Verder kun je er fijn wandelen, fietsen en paardrijden.  

Het Gaasperpark heeft een campingterrein en in dit park worden jaarlijks verschillende grote festivals georganiseerd zoals Amsterdam Open Air en Reggae Lake festival.

Diemerbos

Het Diemerbos grenst zoals de naam aangeeft aan Diemen, maar ook aan Abcoude en Amsterdam Zuidoost. Een heerlijk park met ruiterpaden, picknicktafels, ligweides en kinderspeelbos ‘Banjerbossie’. Het park kent verschillende wandelroutes zoals Rondje Diemerbos en de Veeneikroute.

Aan de andere kant van de A9 vind je een groter natuurgebied met een moerasbos, gras- en rietland en plassen.

Sinds een paar jaar vind je hier ook horecagelegenheid House of Bird. Een brouwerij en restaurant inclusief ruim, kindvriendelijk terras met speelplekken, een schaakbord en jeu de boules. Leuk voor zowel jong en oud(er)!


Brasapark

Het jongste park dat Zuidoost rijk is: Brasapark. De naamgeving is een tribute aan wijlen Roy Ristie – een welbekend spilfiguur van Zuidoost.

Brasapark bevindt zich op het dak van de Gaaspertunnel welke langs de spoorlijn Amsterdam – Utrecht loopt en het Nelson Mandelapark en Gaasperpark met elkaar verbindt. Het park is in 2022 officieel geopend en nog volop in ontwikkeling in samenspraak met bewoners. Er komt plek voor kunst, sport, cultuur en uiteraard groen. Hier vind je meer informatie over de plannen.

«

Kunst kijken én meenemen bij CBK Zuidoost

“Goedemiddag, wilt u wat te drinken?”

“Kijk rustig even rond en na afloop mag je je favoriete werk kiezen en hier je stem achterlaten. De winnende werken worden volgend jaar op het gebouw hier tegenover tentoongesteld.”

Een uitnodigend en warm welkom bij CBK Zuidoost; expositieruimte, kunstuitleen en winkel waar je kunst van makers – veelal uit Zuidoost – kunt zien. Tientallen bonte werken prijken op de muren en zelfs op de vloer. Bij CBK voel en zie je dat ze staan voor diversiteit, interculturaliteit en talentontwikkeling.

Je kunt een kunstwerk aanschaffen, mocht je dat willen. Je mag er ook eentje lenen. Voor een respectievelijk zacht prijsje per maand hangt jouw favo kunstwerk bij jou aan de muur. Totdat je het zat bent, dan ruil je ‘m in voor een andere. Je kunt ‘m zo onder je arm meenemen!

Bij CBK kun je het hele jaar door terecht voor exposities en openingen. Om de twee maanden vind je hier een nieuwe expositie; dus zo’n 5 á 6 per jaar. Gevuld met werken van makers uit Zuidoost en uit het buitenland. Artist-in-residence heet dat dan ook wel met een paar sjieke woorden.

CBK heeft ook een ruimte bij Heesterveld waar workshops worden gegeven voor jong en oud(er). Hier vind je ook het atelier waar de artist-in-residence kunstzinnig kan kliederen. Aan het eind van het jaar is er steevast de expositie: Toon BijlmAIR waar je kunt zien wat deze artists-in-residence hebben gemaakt.

Ben je benieuwd naar wat je allemaal bij CBK kunt zien en beleven? Bekijk hier de agenda.

«

OSCAM: kunst in en uit de Bijlmer

Laagdrempelig wordt hier letterlijk. Er is namelijk geen drempel, de grote deur staat wagenwijd open en door het ruime karakter van de ruimte wandel je vanaf de straat zo naar binnen. Daarbij zijn de exposities en events doorgaans gratis. Bij binnenkomst staan er medewerkers klaar om je te vertellen wat er op dat moment te zien is.

Open Space Contemporary Art Museum: OSCAM. Een museum in de Bijlmer en een plek voor kunst, mode, design, ambacht & talentontwikkeling. Je vindt hier meerdere exposities tegelijk – meestal in samenwerking met andere instellingen in de stad – wat Zuidoost met de rest van kunstzinnig Amsterdam verbindt.

Aan de hagelwitte muren vind je ook de wisselende expositie Young Oscam Art Kitchen. Een lopend project waar jongeren onder begeleiding van curatoren van Oscam zes weken lang zijn, haar of hun werk mag tentoonstellen. Hoe cool?!

Het programma wordt samengesteld voor en door mensen uit Zuidoost. Representation matters en dat zie je terug in het team en uiteraard het werk dat hier wordt tentoongesteld. Talent uit Zuidoost krijgt hier een podium om hun werk te openbaren aan hun peers en het grote publiek.

Bij OSCAM gaat het niet alleen om het werk van kunstenaars, maar vooral ook het gesprek daaromheen. Het gesprek over kunst, representatie, wie wat mag zeggen, over welke onderwerpen en in welke context.

Tussen het kunst koekeloeren door kun je ook een smakelijk hapje eten bij Red’s Kitchen of Yemaya. Lees hier meer over OSCAM Food.

Loop vooral een keer naar binnen en laat je verrassen. Bekijk het actuele programma.