Ik hoor je gaat? Klimaat op straat

Climate change is real en hot topic. En met reden, want klimaatverandering gaat ons allemaal aan.

Kunst brengt ons samen, laat ons nadenken en anders naar de wereld kijken. Kunst is een perfecte manier om ‘moeilijke’ onderwerpen bespreekbaar en zichtbaar te maken.

In samenwerking met Amsterdam Street Art maakt het Klimaatmuseum een kunstroute over het veranderende klimaat. Deze kunst zet aan tot nadenken, gesprekken en hopelijk een verandering in mindset.

Bij Lola Buitenpost @ Egeldonk 50 hebben een aantal kunstenaars hun blik op klimaatverandering uitgebeeld. Op zondag 25 september wordt de expo feestelijk geopend. Er is straatkunst, een muurschildering en klimaatdichters die jou meenemen in het onderwerp. Tijdens de opening kun je echt in het onderwerp duiken middels een Augmented Reality ervaring gemaakt door één van de kunstenaars.

Meer leren over het onderwerp? Kom zondag 25 september van 14:00 – 18:00 naar de ✨gratis✨ opening van het project Klimaat op straat bij Lola Buitenpost (Elixer).

«

Kunst kijken én meenemen bij CBK Zuidoost

“Goedemiddag, wilt u wat te drinken?”

“Kijk rustig even rond en na afloop mag je je favoriete werk kiezen en hier je stem achterlaten. De winnende werken worden volgend jaar op het gebouw hier tegenover tentoongesteld.”

Een uitnodigend en warm welkom bij CBK Zuidoost; expositieruimte, kunstuitleen en winkel waar je kunst van makers – veelal uit Zuidoost – kunt zien. Tientallen bonte werken prijken op de muren en zelfs op de vloer. Bij CBK voel en zie je dat ze staan voor diversiteit, interculturaliteit en talentontwikkeling.

Je kunt een kunstwerk aanschaffen, mocht je dat willen. Je mag er ook eentje lenen. Voor een respectievelijk zacht prijsje per maand hangt jouw favo kunstwerk bij jou aan de muur. Totdat je het zat bent, dan ruil je ‘m in voor een andere. Je kunt ‘m zo onder je arm meenemen!

Bij CBK kun je het hele jaar door terecht voor exposities en openingen. Om de twee maanden vind je hier een nieuwe expositie; dus zo’n 5 á 6 per jaar. Gevuld met werken van makers uit Zuidoost en uit het buitenland. Artist-in-residence heet dat dan ook wel met een paar sjieke woorden.

CBK heeft ook een ruimte bij Heesterveld waar workshops worden gegeven voor jong en oud(er). Hier vind je ook het atelier waar de artist-in-residence kunstzinnig kan kliederen. Aan het eind van het jaar is er steevast de expositie: Toon BijlmAIR waar je kunt zien wat deze artists-in-residence hebben gemaakt.

Ben je benieuwd naar wat je allemaal bij CBK kunt zien en beleven? Bekijk hier de agenda.

«

OSCAM: kunst in en uit de Bijlmer

Laagdrempelig wordt hier letterlijk. Er is namelijk geen drempel, de grote deur staat wagenwijd open en door het ruime karakter van de ruimte wandel je vanaf de straat zo naar binnen. Daarbij zijn de exposities en events doorgaans gratis. Bij binnenkomst staan er medewerkers klaar om je te vertellen wat er op dat moment te zien is.

Open Space Contemporary Art Museum: OSCAM. Een museum in de Bijlmer en een plek voor kunst, mode, design, ambacht & talentontwikkeling. Je vindt hier meerdere exposities tegelijk – meestal in samenwerking met andere instellingen in de stad – wat Zuidoost met de rest van kunstzinnig Amsterdam verbindt.

Aan de hagelwitte muren vind je ook de wisselende expositie Young Oscam Art Kitchen. Een lopend project waar jongeren onder begeleiding van curatoren van Oscam zes weken lang zijn, haar of hun werk mag tentoonstellen. Hoe cool?!

Het programma wordt samengesteld voor en door mensen uit Zuidoost. Representation matters en dat zie je terug in het team en uiteraard het werk dat hier wordt tentoongesteld. Talent uit Zuidoost krijgt hier een podium om hun werk te openbaren aan hun peers en het grote publiek.

Bij OSCAM gaat het niet alleen om het werk van kunstenaars, maar vooral ook het gesprek daaromheen. Het gesprek over kunst, representatie, wie wat mag zeggen, over welke onderwerpen en in welke context.

Tussen het kunst koekeloeren door kun je ook een smakelijk hapje eten bij Red’s Kitchen of Yemaya. Lees hier meer over OSCAM Food.

Loop vooral een keer naar binnen en laat je verrassen. Bekijk het actuele programma.