Toekomst van Zuidoost

‘Het klinkt wat bombastisch, maar de toekomst van Zuidoost ligt met dit boek letterlijk voor u’, is een zin uit het voorwoord uit het boek ‘De stad van de toekomst; Zuidoost 2040’, geschreven door Daan Dekker. En ik moet zeggen, Daan zit er niet ver naast. Dit boek verwoordt op toegankelijke wijze wat de toekomstplannen zijn voor dit bijzondere stadsdeel.

Het is nadrukkelijk geen verhaal met alleen maar prachtige vergezichten. Want, zoals Daan uitlegt, als hij iets geleerd heeft van zijn eerdere boek ‘De betonnen droom’, over het verleden van de Bijlmer, dan is het dat zulke vergezichten lang niet alles zeggen over het uiteindelijke resultaat.

Daan schetst de toekomst van Zuidoost juist door zijn blik te richten op het heden. Waar zijn alle betrokken partijen nu mee bezig? Naar welk punt op de horizon moet die ingeslagen koers leiden? Natuurlijk mag daarbij groots worden gedroomd, graag zelfs, maar met alleen mooie woorden is het nieuwe Zuidoost nog geen feit.

Benieuwd? Hier vind je een overzicht van locaties waar het boek gratis te verkrijgen is.

«

Paraderende paradijsvogels

De SouthEast Parade is een jaarlijkse, uitbundige parade met naast trotse Zuidoostenaren ook mensen uit andere stadsdelen van Amsterdam. Iedereen is van harte welkom om mee te doen. Verschillende bedrijven,  maatschappelijke organisaties, culturele groepen en individuen doen mee. Bij de SouthEast Parade draait het erom dat je jezelf en jouw cultuur laat zien op een manier bij jou past. 

In 2022 is er een lustrum editie; de parade viert haar 5-jarig bestaan. Om even aan te tonen wat voor diversiteit je op de parade treft hier een aantal eervolle vermeldingen uit de afgelopen jaren.  

Voor de SouthEast Parade op 11 juli 2019 trainden jong en oud(er) wekenlang om tijdens de Parade Antilliaanse folklore te dansen. Groep Gentiaan hoopt er hiermee voor te zorgen dat dit type dans niet wordt vergeten.

© Fonds voor Zuidoost

In 2018 liep de Ecuadoriaanse groep ‘Kuryzara’ mee o.l.v. Mindy Cabezas. 

© FB SouthEast Parade

In 2019 rolde Platform Gehandicapten Zuidoost mee onder leiding van Carol Sastro.

© FB SouthEast Parade

Dit jaar is de SouthEast Parade op 20 augustus en start om 17.00 uur in Reigersbos. Langs de route zijn er verschillende servicepunten waar je wat te drinken kunt vinden en naar het toilet kunt. Meer informatie over de route vind je hier.

Zuidoost City loopt ook mee! Speciaal voor 1 juli – een feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij – is er klederdracht ontwikkeld met het toonaangevende beeldmerk. Hierop zie je de verschillende vlaggen van de nationaliteiten die ons mooie stadsdeel rijk is. De jurken waren op 1 juli te bewonderen in het Oosterpark en nu zal onze kotomisi ook meelopen in de parade. Ook een traditionele Afrikaanse en Caribische jurk zullen te zien zijn en samen paraderen we trots mee. 

Dusss 20 augustus is het feest in Zuidoost op de SouthEast Parade! Of je nu mee paradeert of langs de kant naar al het moois koekeloert: wees welkom!

«

Even lekker niets bij Bloei & Groei

Verscholen achter een hoog hek op de Albert Camuslaan in Venserpolder, vind je een weelderig groene binnentuin, met twee kassen en tientallen tuintjes van vrouwen uit de buurt die hier met veel goesting tuinieren.

Er is altijd wel iemand te vinden die in is voor een kop verse koffie of kruidenthee (uit eigen tuin) en een goed gesprek. Er worden hier workshops, community events, moestuin markten en nog veel meer georganiseerd – en dat is nog maar het begin.

Bloei & Groei is een sociale, groene vrouwenorganisatie geboren in Zuidoost. Een tikkeltje eigenwijs en met een echte pioniersgeest bouwen zij healing en community gardens in buurten waar dit het hardst nodig is. Het begon allemaal op de Gaasperdam Schooltuin in 2014. Dit is nu nog steeds één van de twee Healing Gardens.

Inmiddels heeft Bloei & Groei in totaal 6 healing en community gardens in Amsterdam Zuidoost en West. Kijk hier welke bij jou in de buurt zit.

Bloei & Groei creëert groene oases waar vrouwen tot rust en bloei kunnen komen. Waar vrouwen zichzelf en anderen kunnen ontmoeten, met de handen in de aarde en wind in de haren. Even. Helemaal. Niets. Of op z’n minst lekker keuvelen, planten verzorgen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Stadslandbouw waar heerlijke biologische groenten uit voortkomen en waar op ambachtelijke wijze producten als sambal en zeep worden geproduceerd.

Moestuinmarkt
Op iedere eerste vrijdag van de maand wordt er een Moestuinmarkt georganiseerd op de Venserpolder tuin voor mensen uit de buurt met een kleine portemonnee. Van 12:00 uur tot 14:00 uur op de Albert Camuslaan 38.

Kom een keer naar de Moestuinmarkt, meld je aan voor een tuintje of kom langs op een community garden om eens te zien wat er allemaal bloeit & groeit.

«

Voel je thuis in Zuidoost

Wees van harte welkom in Zuidoost – een stadsdeel van contrasten. Een plek met bruisende pleinen en sereen groen. Een plek waar bewoners koud beton omtoverden tot een warm thuis. Een plek waar zo’n 130 nationaliteiten met respect en in harmonie samenleven. Welkom in Zuidoost. Een plek waar je jezelf kan zijn. Waar ruimte is voor creativiteit, ondernemerschap en een hele hoop gezelligheid.

Welkom in Zuidoost. Hier helpen we elkaar. We zetten ons in voor de jeugd, vrouwen- en mannen(!)emancipatie, nieuwkomers en het behoud van kunst en cultuur. Hier maken we van niets iets. We pionieren, creëren kansen en laten ons geen ‘nee’ aansmeren.

Zuidoost groeit en bloeit; er valt een hoop te zien en beleven. Op deze site kun je daar meer over lezen. Kom mee en voel je welkom in Zuidoost!

Heb je ideeën of wil je meedoen? Laat het ons weten via info@zuidoostcity.nl

«

OSCAM: kunst in en uit de Bijlmer

Laagdrempelig wordt hier letterlijk. Er is namelijk geen drempel, de grote deur staat wagenwijd open en door het ruime karakter van de ruimte wandel je vanaf de straat zo naar binnen. Daarbij zijn de exposities en events doorgaans gratis. Bij binnenkomst staan er medewerkers klaar om je te vertellen wat er op dat moment te zien is.

Open Space Contemporary Art Museum: OSCAM. Een museum in de Bijlmer en een plek voor kunst, mode, design, ambacht & talentontwikkeling. Je vindt hier meerdere exposities tegelijk – meestal in samenwerking met andere instellingen in de stad – wat Zuidoost met de rest van kunstzinnig Amsterdam verbindt.

Aan de hagelwitte muren vind je ook de wisselende expositie Young Oscam Art Kitchen. Een lopend project waar jongeren onder begeleiding van curatoren van Oscam zes weken lang zijn, haar of hun werk mag tentoonstellen. Hoe cool?!

Het programma wordt samengesteld voor en door mensen uit Zuidoost. Representation matters en dat zie je terug in het team en uiteraard het werk dat hier wordt tentoongesteld. Talent uit Zuidoost krijgt hier een podium om hun werk te openbaren aan hun peers en het grote publiek.

Bij OSCAM gaat het niet alleen om het werk van kunstenaars, maar vooral ook het gesprek daaromheen. Het gesprek over kunst, representatie, wie wat mag zeggen, over welke onderwerpen en in welke context.

Tussen het kunst koekeloeren door kun je ook een smakelijk hapje eten bij Red’s Kitchen of Yemaya. Lees hier meer over OSCAM Food.

Loop vooral een keer naar binnen en laat je verrassen. Bekijk het actuele programma.