Herdenking 30 jaar: de Bijlmer vliegramp

4 oktober 1992 – een datum die bij veel Bijlmerbewoners in het geheugen gegrift staat. Of je in de buurt was, nog kind was, het op TV of de radio volgde of familie had die in de Bijlmer woonde: het is een dag om nooit te vergeten. De Bijlmer was in één klap wereldnieuws.

Programma

Op 4 oktober 2022 herdenken we de doemvlucht van 30 jaar geleden in het CEC gebouw. De herdenking begint in het atrium met een toespraak van Mevrouw Helen Burleson-Esajas. Zij is voorzitter van de stichting Beheer het Groeiend Monument.

Hierna houdt burgemeester Femke Halsema een toespraak gevolgd door de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Tanja Jadnanansing. Daarna zijn er verschillende muzikale optredens en ook nabestaanden komen aan het woord.

Wandeltocht naar ‘De boom die alles zag’

Na het programma in het atrium wandelt de stoet naar het Groeiend Monument voor een minuut stilte en de mogelijkheid om bloemen neer te leggen. Hierna wordt het programma afgesloten.

Iedereen is van harte welkom om de herdenking bij te wonen op 4 oktober 2022 vanaf 16.30 in het CEC gebouw.

Foto: Gemeente Amsterdam

Rampvlucht op NPO 1

Op NPO 1 is er vanaf 29 september een nieuwe serie te zien die vertelt over de mysteries rondom de rampvlucht. Iedere dag (behalve zaterdag 1 oktober) t/m 4 oktober is er een nieuwe aflevering te zien. Bekijk hier de eerste aflevering.

«

Gewassen van Bijlmerse Bodem

Als je ooit via Foodstrip Amsterdam in de richting van Reigersbos / Gein bent gereden, ben je hier sowieso langs gekomen. Achter het AMC en naast Golfcentrum de Hoge Dijk vind je het volkstuinpark de Vijf Slagen: het enige volkstuinpark van Amsterdam Zuidoost.  

Een kleurrijke nutstuin

Hier tuinieren mensen uit alle windstreken en van alle leeftijden op een park met 154 nutstuinen. Het leuke van al deze tuinen is dat er geen één hetzelfde is. Op het park tref je naast allerlei soorten mensen ook veel dieren. Egels, allerlei vogels, hazen, salamanders, rivierkreeften, kikkers en natuurlijk heel veel insecten en spinnen. 

Op de Vijf Slagen telen tuinders allerlei groenten, vruchten, bloemen en sierplanten. Vele tuinders hebben glazen of tunnelkassen waar verschillende (tropische) groenten worden verbouwd. Denk aan boulanger (aubergine), sopropo, okra, madame jeanette pepers, tomaten, antroewa en nog veel meer. Er wordt ook gebarbecued en gefeest; het enige dat hier niet mag is overnachten. Vooral in de lente en zomer is het een gezellige boel en de meeste mensen staan open voor een praatje en laten je graag trots hun gewassen zien. 

Tuinlegendes

Het park bestaat al sinds 1990 en er zijn tuinders die er al vanaf het begin zitten. Dit zijn wandelende encyclopedieën op het gebied van moestuinieren waar je ontzettend veel van kunt leren. Zo heb je moestuinlegendes als meneer en mevrouw Burleson en meneer en mevrouw Eric en Helen die al meer dan 30 jaar hier op het park tuinieren. 

Wees welkom

Van 1 april t/m 1 november kun je hier – ook als je geen tuin hebt – naar binnen lopen tussen 09:00 – 20:00. Het tuinpark is vrij toegankelijk en je mag wandelen op de paden tussen de tuinen. Het is ten zeerste verboden om privé tuinen te betreden tenzij je hier natuurlijk toestemming voor hebt gekregen van de tuinder. 

Mocht je interesse hebben om je aan te melden voor een volkstuin? Meld je dan eerst aan bij de Bond voor Volkstuinders en vervolgens bij het tuinpark van jouw keus. Let wel: er zijn lange wachtlijsten! Maar wat is nou mooier dan verse groenten uit eigen tuin eten?

«

Ik hoor je gaat? Klimaat op straat

Climate change is real en hot topic. En met reden, want klimaatverandering gaat ons allemaal aan.

Kunst brengt ons samen, laat ons nadenken en anders naar de wereld kijken. Kunst is een perfecte manier om ‘moeilijke’ onderwerpen bespreekbaar en zichtbaar te maken.

In samenwerking met Amsterdam Street Art maakt het Klimaatmuseum een kunstroute over het veranderende klimaat. Deze kunst zet aan tot nadenken, gesprekken en hopelijk een verandering in mindset.

Bij Lola Buitenpost @ Egeldonk 50 hebben een aantal kunstenaars hun blik op klimaatverandering uitgebeeld. Op zondag 25 september wordt de expo feestelijk geopend. Er is straatkunst, een muurschildering en klimaatdichters die jou meenemen in het onderwerp. Tijdens de opening kun je echt in het onderwerp duiken middels een Augmented Reality ervaring gemaakt door één van de kunstenaars.

Meer leren over het onderwerp? Kom zondag 25 september van 14:00 – 18:00 naar de ✨gratis✨ opening van het project Klimaat op straat bij Lola Buitenpost (Elixer).

«

Groen doen: de Bijlmerweide

De Bijlmerweide – een idyllisch stukje groen achter de buurten Kantershof en Geerdinkhof. Je kunt hier fijn fietsen, dartelen door de ligweides, wandelen met de hond of je geluk en geduld beproeven tijdens het vissen. 

Er is een omheinde kinderspeeltuin waar honden niet mogen komen. Hoef jij je geen zorgen te maken dat je kleine frutsel met een ‘stok’ komt aanlopen. Je kunt in de Bijlmerweide naar hartelust wandelen o.a. door kunstuitingen en er zijn een tiental bankjes verspreid door de weide waar je kunt rusten en genieten van het stille groen, een hapje of drankje in de zon of schaduw. 

Breng jezelf en de kids dichter bij de natuur en ga langs bij Kinderboerderij de Bijlmerweide. Niets leukers dan boerderijbeestjes aaien, uitrazen in de speeltuin en een snack toe. De boerderij is dinsdag t/m zondag te bezoeken van 11:00 tot 16:00. In de kantine kun je ook verse scharreleieren, eigen honing, koffie, thee, frisdranken en snacks kopen. 

In de Bijlmerweide heb je ook het Wagner Schooltuinpark met een leslokaal, grote schuur, kas, kwekerij, kruidentuin en bijenhoek. Deze Schooltuin bestaat al sinds 1977 en hier tuinieren ieder jaar zo’n 500 scholieren. 

Aan het ‘eind’ van de Bijlmerweide vind je een fietsbrug. Via deze brug fiets je naar het Diemerbos: ook een heel fijn park! Lees meer over het Diemerbos in dit artikel. 

«

Lekker bekken op de markt: woensdag

De markt van Zuidoost reist van plein naar plein, iedere dag van de week (behalve zondag) op een andere plek. Deze markt is er al zo’n 40 jaar en heeft net zoals de Bijlmer veel verandering doorgemaakt. Echter staan er nog steeds heel veel kraampjes die er al ongeveer vanaf het begin bij zijn. 

In deze reeks artikelen zetten we per marktdag op een rij bij welke kraampjes je lekker ‘streetfood’ kunt halen. 

Te midden van de winkelstraat in Reigersbos staat op woensdag de markt. Wat kun je hier allemaal proeven?

‘T Stoepje Brood & Banket

Deze kraam staat al 30 jaar op markt en vind je alleen op woensdag (Reigersbos) en zaterdag (Ganzenhoef). Hun dag begint al rond een uur of 4 wanneer ze het brood en alle lekkernijen ophalen bij de bakker. Je vindt hier verschillende soorten ambachtelijk brood, koeken, cakes en taartjes. 

My Snacks Vietnamese specialiteiten

Ook op woensdag vind je deze kraam op de markt. Het is niet te missen: de rode banner met gele letters. Je vindt hier in de vitrine verschillende snacks en sauzen. Je kunt hier terecht voor; 

 • loempia’s met zoete of hete saus
 • Bara
 • Gebakken banaan 
 • Roti rol 
 • Pastei
 • Potjes saus 

De meeste snacks worden ter plekke voor je gefrituurd of even opgewarmd. 

Volendammer vishandel gebakken vis snacks 

Naast verse vis vind je bij de Volendammer Vishandel kraam ook gebakken vissen met verschillende sausjes die je meteen kunt opeten. 

Loempia’s van Do 

Deze loempiakraam staat al sinds 1986 op de markt. Iedere woensdag op de markt in Reigersbos vind je hier vader en zoon die met veel liefde loempia’s serveren aan een grote kring vaste klanten. 

«

Lekker bekken op de markt: dinsdag

De markt van Zuidoost reist van plein naar plein, iedere dag van de week (behalve zondag) op een andere plek. Deze markt is er al zo’n 40 jaar en heeft net zoals de Bijlmer veel verandering doorgemaakt. Echter staan er nog steeds veel kraampjes die er al zowat vanaf het begin bij zijn. 

In deze reeks artikelen zetten we per marktdag op een rij bij welke kraampjes je ‘streetfood’ kunt halen. Op de dinsdag staat de markt onder het metrostation in Kraaiennest. Wat kun je hier allemaal proeven?

My Snacks Vietnamese specialiteiten

Al 37 jaar een bekend kraampje op de markt. Het is niet te missen: de rode banner met gele letters. Je vindt hier in de vitrine verschillende snacks en sauzen. De meeste snacks worden ter plekke voor je gefrituurd of even opgewarmd. Je kunt hier terecht voor; 

 • Loempia’s met zoete of hete saus
 • Bara
 • Gebakken banaan 
 • Roti rol 
 • Pastei
 • Potjes saus (heet of zoetzuur)

Solstice 

Deze foodtruck serveert naast een Nasi en Bami met kip een scala aan traditionele Ghanese maaltijden zoals Kenkey met vis en Waakye met kip of rund. Ze staan zo’n 7 jaar en hebben aan klanten geen gebrek. 

Nana’s Mini Toko 

Nana staat nu zo’n 4 jaar op de markt. Ze verkoopt verschillende levensmiddelen en maakt zelf ook Ghanese gerechten welke ze op de markt verkoopt. Op het menu staat o.a.; 

 • Meat pie 
 • Bofrot 
 • Hausa Koko – Een zoete, maar stevig gekruide pap gemaakt van gierst. Een populair streetfood item welke van origine uit het noorden van Ghana en wordt gegeten als ontbijt of snack.
 • Kenkey 
 • Jollof
 • Waakye 

Bram Muys vishandel

Bram Muys staat al sinds jaar en dag op de markten in Zuidoost met verse, gebakken en gerookte vis. Je kunt hier terecht voor een Hollandse nieuwe (haring), lekkerbek, kibbeling en andere gefrituurde visjes waar je meteen van kunt smikkelen. 

Milly’s Warme Worst

Milly ofwel Milton staat al zo’n 30 jaar op de markt en is bekend om zijn vlees-, bloed-, kippenworst en fladder. De mensen komen van heinde en verre speciaal voor zijn worst met peper. Vooral op zaterdag op de markt in Ganzenhoef heeft hij het erg druk. Hij runt zijn toko samen met zijn zoons, die nu ‘in opleiding zijn’ en de zaak uiteindelijk zullen overnemen. Op de foto zie je Milton en zijn zoon Brendan. 

Bij Milly vind je: 

 • Vleesworst, bloedworst, kippenworst en fladder
 • Flensjes (roze pannenkoeken) 
 • Huisgemaakte bojo 
 • Huisgemaakte drankjes zoals colastroop, dawet, gember en markoesa 
 • Verschillende koekjes

«

Surinaams eten in Zuidoost

De Smaakroutes’ is een initiatief van Amsterdamse Bodem en wordt afgetrapt met de Suri Route samengesteld door chef Donovan Kraag. 8 plekjes in de stad waar je lekker Surinaams kunt eten. Niet heel schokkend; maar de meeste restaurants op de route bevinden zich in Zuidoost. We lichten ze hieronder uit.

Yemayá’s Vegan Corner 
Reigersbos 3A

Het eerste vegan restaurant van Zuidoost bevindt zich in het winkelcentrum van Reigersbos. Bij Yemayá’s Vegan Corner maken ze veganistische versies van bekende Surinaamse gerechten en koeken. Zo maken ze een saoto soep, pom en een vegan bojo genaamd ‘Yojo’ welke niet onderdoen voor de varianten gemaakt met dierlijke producten. Bekijk hier het menu.

Een vegan pita pom van Yemayá’s Vegan Corner

Keuken van Linn
Bullewijkpad 39

Bij de Keuken van Linn kun je laten thuisbezorgen of afhalen. Ze hebben typische Surinaamse gerechten op het menu als Bami, Nasi en Saoto soep. Vooral deze laatste schijnt erg goed te zijn. Je moet het wel goed timen, want ze verkopen vaak uit! Bekijk hier het menu.

Pannenkoekerij Gansi van Chef angie B
Geldershoofd 79

Dit eethuis bevindt zich midden op buurtboerderij de Gliphoeve. Chef Angela maakt – naast pannenkoeken – verschillende Surinaamse gerechten met een twist. Eén van de gerechten waar mensen voor blijven terugkomen is haar Telo Deluxe met bakkeljauw, verse cassave, bakabana, gefrituurde uien, pindasaus, tomatenpeper en zuur. Op woensdag en zaterdag serveert ze een uitgebreid menu met meerdere gerechten. Haar menu en openingstijden vind je op Facebook en Instagram.

Chef Angie met haar befaamde Telo Deluxe

Papa Aswa
Laarderhoogtweg 18

Op de 4e verdieping van het Startwell gebouw vind je Papa Aswa. Gasten blijven terugkomen voor de Baka Fowru BBQ — krokant gebakken kip in BBQ saus en de Gamba’s met Jowo saus; Papa’s befaamde zoete, spicy saus. Bij deze gerechten kun je kiezen voor een bijgerecht van nasi, bami, fried rice of cassave frietjes. Ook deze laatste zijn een grote hit! Bekijk hier het menu.

Bekijk hier het artikel van Amsterdamse Bodem en download ook meteen de routekaart.

«

Marco maakt meters met Sparks

De bewoners van Zuidoost zijn ondernemend, creatief én inspirerend. Daarom laten we een ondernemende bewoner aan het woord. Dit keer spraken we met Marco Barsoum: een 27-jarige ondernemer geboren en getogen in de K-buurt.

“Als je mij vraagt wat mijn connectie met Zuidoost is dan zeg ik; daar ligt mijn hart. Ik ben er geboren, opgegroeid en ik woon er nog steeds. Het is echt mijn thuis. Ik doe hier eigenlijk alles. Ook mijn werk is heel erg gericht op Zuidoost.”

“Als zelfstandig ondernemer ontwikkel ik met mijn bedrijf Sparks Production concepten die bijdragen aan langdurige, structurele maatschappelijke impact. Dat doe ik voor de overheid, in opdracht van de gemeente en voor bedrijven en maatschappelijke organisaties.”

De vonk sloeg over

“De push om mijn eigen bedrijf te beginnen komt door mijn jarenlange werkervaring bij verschillende organisaties in het maatschappelijke veld. Ik ben mede-oprichter van bewonersorganisatie Hart voor de K-buurt. Deze wordt nu landelijk gezien als een voorbeeld voor burgerparticipatie en ‘bottom up’ initiatieven.

Bij iedere job of initiatief waar ik werkte, zag ik hetzelfde gebeuren: gebrek aan structurele impact. Dat inspireerde mij om na te denken over het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op een duurzame manier.”

“Ik richt mij voor een groot deel op de verantwoordelijkheid van grote bedrijven die zich met een hoofdkantoor vestigen in Zuidoost. Hoe zorgen we ervoor dat zij meedenken, sponsoren en hun kennis, expertise, middelen en mensen inzetten voor een beter Zuidoost en uiteindelijk een betere stad?”

Hart voor de buurt

“Een project waar ik ontzettend trots op ben is Sparks Media. 33% van de mensen in Zuidoost zijn laaggeletterd. Dit betekent dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Een groot deel van de bevolking van Zuidoost heeft een migratieachtergrond dus taalbarrières spelen ook een rol. Dat betekent dat de traditionele manier van communicatie – vaak geschreven in het Nederlands – bij veel mensen niet aankomt.”

“Mensen in Zuidoost krijgen hun informatie veelal via kerken, moskeeën en lokale media. Daarom zijn we een collectief gestart van 15 media kanalen die communiceren in 6 verschillende talen. Zo zorgen we ervoor dat informatie op meerdere manieren bij de bevolking van Zuidoost terecht komt.”

“Tegelijkertijd werken we aan een verdienmodel voor deze media kanalen. Deze hebben vaak een informeel karakter en op deze manier kunnen zij een professionalisering- en duurzaamheid slag maken.”

“Heb je een onderneming en wil je sociale impact maken? Dan kun je mij hiervoor benaderen. Ik zit op alle socials en mijn telefoonnummer kun je op mijn website vinden.”

«

Toekomst van Zuidoost

‘Het klinkt wat bombastisch, maar de toekomst van Zuidoost ligt met dit boek letterlijk voor u’, is een zin uit het voorwoord uit het boek ‘De stad van de toekomst; Zuidoost 2040’, geschreven door Daan Dekker. En ik moet zeggen, Daan zit er niet ver naast. Dit boek verwoordt op toegankelijke wijze wat de toekomstplannen zijn voor dit bijzondere stadsdeel.

Het is nadrukkelijk geen verhaal met alleen maar prachtige vergezichten. Want, zoals Daan uitlegt, als hij iets geleerd heeft van zijn eerdere boek ‘De betonnen droom’, over het verleden van de Bijlmer, dan is het dat zulke vergezichten lang niet alles zeggen over het uiteindelijke resultaat.

Daan schetst de toekomst van Zuidoost juist door zijn blik te richten op het heden. Waar zijn alle betrokken partijen nu mee bezig? Naar welk punt op de horizon moet die ingeslagen koers leiden? Natuurlijk mag daarbij groots worden gedroomd, graag zelfs, maar met alleen mooie woorden is het nieuwe Zuidoost nog geen feit.

Benieuwd? Hier vind je een overzicht van locaties waar het boek gratis te verkrijgen is.

«

Even lekker niets bij Bloei & Groei

Verscholen achter een hoog hek op de Albert Camuslaan in Venserpolder, vind je een weelderig groene binnentuin, met twee kassen en tientallen tuintjes van vrouwen uit de buurt die hier met veel goesting tuinieren.

Er is altijd wel iemand te vinden die in is voor een kop verse koffie of kruidenthee (uit eigen tuin) en een goed gesprek. Er worden hier workshops, community events, moestuin markten en nog veel meer georganiseerd – en dat is nog maar het begin.

Bloei & Groei is een sociale, groene vrouwenorganisatie geboren in Zuidoost. Een tikkeltje eigenwijs en met een echte pioniersgeest bouwen zij healing en community gardens in buurten waar dit het hardst nodig is. Het begon allemaal op de Gaasperdam Schooltuin in 2014. Dit is nu nog steeds één van de twee Healing Gardens.

Inmiddels heeft Bloei & Groei in totaal 6 healing en community gardens in Amsterdam Zuidoost en West. Kijk hier welke bij jou in de buurt zit.

Bloei & Groei creëert groene oases waar vrouwen tot rust en bloei kunnen komen. Waar vrouwen zichzelf en anderen kunnen ontmoeten, met de handen in de aarde en wind in de haren. Even. Helemaal. Niets. Of op z’n minst lekker keuvelen, planten verzorgen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Stadslandbouw waar heerlijke biologische groenten uit voortkomen en waar op ambachtelijke wijze producten als sambal en zeep worden geproduceerd.

Moestuinmarkt
Op iedere eerste vrijdag van de maand wordt er een Moestuinmarkt georganiseerd op de Venserpolder tuin voor mensen uit de buurt met een kleine portemonnee. Van 12:00 uur tot 14:00 uur op de Albert Camuslaan 38.

Kom een keer naar de Moestuinmarkt, meld je aan voor een tuintje of kom langs op een community garden om eens te zien wat er allemaal bloeit & groeit.

«