Zuidoost solidair met Turkije en Syrië

Op woensdag 15 februari komen de lokale media samen met de Johan Cruijff ArenA en Zuidoost City in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Zij sluiten hiermee aan bij de landelijke radio- en televisieactie van Giro 555.


Radio mArt, Omroep X, Zuidoost TV, Salto en de Jonge Reporters verzorgen tussen 13.00 uur en 17.00 uur gezamenlijk de uitzending. Dit doen zij vanuit de studio van Radio mArt, Egeldonk 50 in Amsterdam Zuidoost. 

De live-uitzending wordt gevuld met interviews, reportages en optredens. Dit alles met één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de hulp die zo dringend nodig is. De uitzending is te beluisteren op 107.9 FM en 105.5 op de kabel. Op internet via een stream op www.radiomart.nl en YouTube. 

Welkom 

Iedereen die zijn hart wil luchten over de situatie in het getroffen gebied is welkom om in te bellen of langs te komen bij de studio. Wil je als organisatie uit Amsterdam Zuidoost spreektijd aanvragen, een lokale hulpactie belichten of live een donatie doen, neem dan contact op met Zuidoost City via info@zuidoostcity.nl of 020-6967536. 

“De gebundelde lokale media in de Bijlmer gaan samen met Zuidoost City en de Johan Cruijff ArenA een podium bieden voor de bewoners van Amsterdam Zuidoost om hun gevoelens te uiten over deze verschrikkelijke ramp,” zegt Guilly Koster van Omroep X. “Ik ben er dagenlang kapot van geweest en kan me voorstellen dat mensen willen praten en vooral ook iets willen doen. In de MART Radio studio Egeldonk 50 bieden we die gelegenheid.”

Samen

“Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Deze ramp heeft ook veel mensen in Amsterdam Zuidoost geraakt. Daarom is het mooi dat we snel met Zuidoost City en de lokale media tot deze actie zijn gekomen,” aldus Tanja Dik, directeur Johan Cruijff ArenA. Volgens Saskia Bosnie, directeur van Zuidoost City is het belangrijk om het bedrijfsleven bij de actie te 

betrekken. “Vanuit onze verbindende rol in Amsterdam Zuidoost willen wij zoveel mogelijk organisaties bij deze gezamenlijke actie betrekken. Ook wij zijn op 15 februari natuurlijk van de partij.”

Quote Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter:

Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter zegt: “Hartverwarmend deze actie! Deze ramp maakt intens verdrietig en door actie te ondernemen kunnen wij laten zien dat wij in liefde medeleven! Het Dagelijks Bestuur ondersteunt dit initiatief van harte.”

Norman van Gom, Radio mArt: “Wij willen de betrokkenheid van Amsterdam Zuidoost bij de mensen in het rampgebied zichtbaar maken. Wij willen onze solidariteit laten zien. Wij willen iedereen inspireren om vooral te storten op Giro 555 en we willen laten zien waar wij als Amsterdam Zuidoost gezamenlijk toe in staat zijn.”

Voor meer informatie, donaties, het aanvragen van spreektijd tijdens de gezamenlijke uitzending mail naar: info@zuidoostcity.nl of bel 020-6967536.


Tekst: Ellen Jansen

«

Zuidoost op je beeldscherm!

Vanaf 13 februari 2023 wordt het logo van Zuidoost City een jaar lang (!) op de giga schermen van Ziggo Dome vertoont. Het iconische logo beeldt alle kleuren uit van de vlaggen van de verschillende nationaliteiten die de Bijlmer rijk is. Daar zijn we natuurlijk heel trots op en dat mag iedereen zien!

Dat gaat helemaal goedkomen want de schermen van de Ziggo Dome zijn in het ArenAgebied en zelfs vanaf de A2 goed te zien. Dat zijn een hoop oogballen die onze mooie kleuren zullen zien shinen. Ook als je met de fiets of lopend bent kun je er niet omheen.

Het logo zal op de 13e voor het eerst in de avond worden tentoongesteld zodat je het éxtra goed kunt zien. Bestuurslid van Zuidoost City Graziëlla Hunsel Rivero zal een kleine toespraak houden om dit moment in te luiden.


Bekijk de video hieronder!

«

Kom horen, ik heb een Bijlmer Tori voor je

Die tori gaat zo: BIMS showcase – Een Bijlmer Tori is de eerste musical over de Bijlmer bedacht en geregisseerd door Bijlmer Native Priscilla Vaudelle. Je kent haar van het werk dat ze maakt vanuit haar collectief LostProject of misschien van haar werk als regie assistente van het met lof ontvangen stuk ‘de Gliphoeve’ dat eveneens over de Bijlmer gaat. 

Een verhaal van Bijlmer Natives

Samen met songwriter Glen Faria en componistenduo Alvin Lewis en Patrick Mijnals is Een Bims Tori tot stand gekomen. We spraken Priscilla tijdens een repetitie (!) en ze vertelde vol passie over de showcase.

Bijlmer Native – een term gecoined door stedenbouwkundige en urbanist Wouter Pocornie –  is iemand die is geboren en/of getogen in de Bijlmer. “Dat is het referentiekader van waaruit ik de wereld beleef en van waaruit ik dingen maak”, vertelt Priscilla. 

Foto: Lowiegraphy

Is het een musical musical?

Dus… een musical over de Bijlmer. Als je denkt aan Broadway, de ene song na de andere en daartussen wat dialoog; dan zit je helemaal goed. “Het is absoluut een traditionele musical vorm omdat ik geloof dat musical ook Black is. Er zit ook rap in de voorstelling en ook een soort Kleine Zeemeermin duet.”

“We zijn all the way gegaan. Musicals zitten niet in de Nederlandse cultuur. Wij vertalen verhalen die uit Amerika komen. Ik probeer met deze musical een verbreding te brengen zodat we onze eigen verhalen naar het musical landschap kunnen brengen.” 

De inspiratie voor het verhaal

Het verhaal speelt zich af in de ‘90’s. Een jongen van kleur die opgroeide in een buitenwijk komt naar de Bijlmer en vindt hier zijn ziel. “Je denkt als ouder dat het goed is om je kind in een buitenwijk op te laten groeien, maar je mist daardoor zulke essentiële dingen. Uiteraard is er problematiek die ik absoluut niet verdoezel.”

“Ik kwam er tijdens het eerste BLM protest achter hoe privileged ik was om in de Bijlmer op te groeien.” 

“Ik groeide op tussen mensen die op mij lijken. Mensen die in buitenwijken zijn opgegroeid hebben andere trauma’s. Hier wilde wit ook op ons lijken. Natuurlijk krijg je ook hier wel te maken met institutioneel racisme. Je werd lager ingeschat op school etc. Maar ik voelde pas echt mijn kleur toen ik naar de theaterschool ging. De mensen die ik sprak tijdens de demonstratie op de Dam waren veelal mensen uit buitenwijken die op straat of school werden uitgescholden rondom 5 dec.” 

Een verhaal uit duizenden

De titel van de musical is één Bijlmer Tori en dat is bewust. “Dit verhaal gaat echt over hoe Glen en ik het opgroeien in de Bijlmer hebben ervaren. Als Surinaamse Nederlanders kunnen wij alleen vanuit dat perspectief spreken. Dit is dus 1 van de 1001 verhalen.”

Al zingend een stukje geschiedenis schrijven

“De verhalen die verteld worden in de musical komen uit mijn eigen leefomgeving. Het zijn de herinneringen en de nostalgie die je terug voelt komen. Toen we deden alsof we TLC of SWV waren of toen mijn nichtje uit Suriname kwam en dacht dat je gewoon naar huis kon bellen en dat we toen een dikke telefoonrekening kregen. Het zijn echt de verhalen uit onze leefwereld in de jaren ‘90”. 

“We hebben in Zuidoost op zoveel verschillende manieren goud in handen. Iedereen mag dat komen aanschouwen. In 2025 geef ik deze gigantische musical cadeau aan Amsterdam 750 jaar. We schrijven een stukje geschiedenis over de Bijlmer. Dat stukje mogen ze archiveren.”

Foto: Lowiegraphy

Speeldata en tickets

Van 2-9 dec speelt BIMS The Showcase in DeLaMar West. “De showcase wordt geproduceerd in samenwerking met MusicalMakers; een ontwikkelhuis voor nieuwe, hedendaagse musicals door talentvolle makers. Daarbij zijn we op zoek naar donateurs/investeerders en potentiële samenwerkingspartners voor de doorontwikkeling van BIMS The Musical in seizoen 2024/2025. Mocht je willen doneren stuur dan een mailtje naar pearl@pearlproductions.nl.”

Meer informatie en tickets vind je hier

«

3x ’n borreltje in je buurt

Zuidoost telt een hoop buurtcafés die dankbaar bezocht worden door buurtbewoners. Misschien ervaar je een drempel, maar eenmaal binnen laat je dat allemaal achter en kun je net als in iedere andere kroeg een drankje bestellen, sport kijken, biljarten en ouwehoeren met het barpersoneel.

Aquarius

In de plint van de torenflat Klieverink vind je op nummer 63 dit buurtcafé. Aan de gevel wappert trots de vlag van Amsterdam. Dit café is compleet met biljarttafel, gokkasten en natuurlijk drankjes naar hartelust; een buurtcafé pur sang.

Foto: Rishandro Núñez

Eetcafé 100% Zuidoost

Van alle buurten telt Bijlmer Centrum de meeste horeca gelegenheden. Op het Bijlmerplein 367 vind je Eetcafé 100% Zuidoost. In de lente en zomer hebben zij een royaal terras waar je niet omheen kunt. Je kan hier terecht voor een hapje en een drankje alleen of bijvoorbeeld als bedrijfsborrel. Als het écht gezellig is zijn ze in het weekend open tot 03:00 ’s nachts.

Een keertje geen zin om thuis op de bank voetbal te kijken? Loop dan gezellig je buurtcafé binnen want ook dat kan hier!

Jaz Hotel

Nee, je hoeft hier geen gast te zijn om er een drankje of hapje te mogen doen. Gegarandeerd gezelligheid dankzij de hotelgasten en het fijne personeel. Met de Ziggo Dome en de Arena op een letterlijke steenworp afstand kun je hier ten tijde van een event terecht voor een drankje waarbij er vaak ook een DJ plaatjes draait. Meestal is dat van 17:00 – 20:00 en van 22:00 – 00:00. Als het écht gezellig is, gaat het feestje langer door. 

Alleen al om hoe het eruit ziet en de chille zitplekken is het de moeite waard om hier een drankje te doen. 

Foto: Rishandro Núñez

«

Beestjes aaien op de Gliphoeve

De Gliphoeve is een buurtboerderij middenin Ganzenhoef. Net zo bijzonder als dit gegeven is het ontstaansverhaal. Het begon met 1 achtergelaten kip en ineens was daar een hele kinderboerderij.

Wel aaien, niet voeren

Net als bij iedere andere boerderij kun je hier beestjes aaien, maar belangrijk om te vermelden is dat je de beesten niet mag voeren. Ze krijgen een speciaal dieet en kunnen te dik of ziek worden van ander eten.

Waarom je hier naartoe wilt

De boerderij is 365 dagen per jaar open, van 9:00 tot 17:00. Om 16:00 uur mogen kinderen helpen met voeren en de dieren op stal zetten. Maar ook als je niet echt into dieren bent, kun je hier iets leuks doen.

Het Pannenkoekenhuis Gansi is iedere dinsdag t/m vrijdag geopend van 10:00 – 15:00. Je kunt hier uiteraard een pannenkoek maar bijvoorbeeld ook een overheerlijke telo eten van chef Angela waar wij al eerder over schreven.

In het pannenkoekenhuisje is er iedere dinsdag de buurtsalon en iedere eerste dinsdag van de maand bingo. Op zaterdag is het tweedehands winkeltje geopend van 10:00 – 16:00. En als laatste kun je hier ook terecht met je kapotte waterkoker want op dinsdag (10:30-12:00) en op zaterdagmiddag (14:00-16:00) is er in de houtwerkplaats het Repair Café.

Check de Facebookpagina van Kinderboerderij Gliphoeve om op de hoogte te blijven van events.

«

Buurten in jouw buurthuis

De buurthuizen van Zuidoost. Weinig andere gebouwen die zo’n belangrijke functie dienen; sociaal, maatschappelijk, muzikaal, cultureel… Hier kun je heerlijk eten, actief sporten, uitbundig dansen en ijverig oefenen om een instrument te leren bespelen. 

Je kunt hier feesten, vergaderen of fierce op de catwalk stampen tijdens een modeshow van de lokale naaiclub. Er is voor ieder wat wils: jong en oud(er). 

Foto: Rishandro Lacroes

Ontbijtje voor €1,50

Zuidoost telt vijf buurthuizen in de buurten Gein, Holendrecht, Kraaiennest, Ganzenhoef en Bijlmer Centrum. Bij ieder buurthuis – behalve Kwakoe – ontbijt je van ma t/m vrij van 10:00-12:00u voor €1,50. Een volledig ontbijt met pistolet, croissant, beleg, sap, koffie en thee. Klap na je ontbijt je laptop open en je kan er ook nog zitten werken.

Activiteiten

Veel activiteiten in het buurthuis zijn gratis en worden georganiseerd voor en door buurtbewoners. Op de site van Buurthuizen Zuidoost kun je per dag zien wat er in de buurthuizen gaande is. 

Je kunt zoeken naar activiteiten in verschillende categorieën zoals bewegen, creëren, leren, musiceren enz. Dus pak een keer een ontbijtje mee of start een nieuwe hobby bij een buurthuis in jouw buurt!

«

Toekomst van Zuidoost

‘Het klinkt wat bombastisch, maar de toekomst van Zuidoost ligt met dit boek letterlijk voor u’, is een zin uit het voorwoord uit het boek ‘De stad van de toekomst; Zuidoost 2040’, geschreven door Daan Dekker. En ik moet zeggen, Daan zit er niet ver naast. Dit boek verwoordt op toegankelijke wijze wat de toekomstplannen zijn voor dit bijzondere stadsdeel.

Het is nadrukkelijk geen verhaal met alleen maar prachtige vergezichten. Want, zoals Daan uitlegt, als hij iets geleerd heeft van zijn eerdere boek ‘De betonnen droom’, over het verleden van de Bijlmer, dan is het dat zulke vergezichten lang niet alles zeggen over het uiteindelijke resultaat.

Daan schetst de toekomst van Zuidoost juist door zijn blik te richten op het heden. Waar zijn alle betrokken partijen nu mee bezig? Naar welk punt op de horizon moet die ingeslagen koers leiden? Natuurlijk mag daarbij groots worden gedroomd, graag zelfs, maar met alleen mooie woorden is het nieuwe Zuidoost nog geen feit.

Benieuwd? Hier vind je een overzicht van locaties waar het boek gratis te verkrijgen is.

Liever een digitaal exemplaar? Dat kan natuurlijk ook:
Klik hier voor het boek.
Klik hier voor de overzichtskaarten waarnaar verwezen wordt.

«

Lekker bekken op de markt: zaterdag

De markt van Zuidoost reist van plein naar plein, iedere dag van de week (behalve zondag) op een andere plek. Deze markt is er al zo’n 40 jaar en heeft net zoals de Bijlmer veel verandering doorgemaakt, maar je vindt er een aantal kraampjes die er al ongeveer vanaf het begin bij zijn. 

In deze reeks artikelen zetten we per marktdag op een rij bij welke kraampjes je lekker ‘streetfood’ kunt halen. Er is wat overlap met de andere dagen, lees dus ook meer over de markten op dinsdag en woensdag

Op de zaterdag staat de markt op het Annie Romeinplein in Ganzenhoef. Wat kun je hier allemaal proeven?

Lomnava

Misschien ben je er wel eens langsgereden; de iconische ‘chopbar’ ofwel eethuis langs de weg bij Hogevecht 1. Op zaterdag staan zij ook op de markt in Ganzenhoef.

Naast rijstgerechten en gebakken vis serveren zij ook traditionele West-Afrikaanse gerechten zoals;

  • Kenkey (een bal gemaakt van gefermenteerde gemalen mais)
  • Gebakken yam (een gefrituurde wortelknol vergelijkbaar met cassave)
  • Gebakken plantain

Specialiteiten van Curaçao

Wisselend op zaterdag vind je op de markt een stand met specialiteiten van Curaçao. Je kunt hier verschillende snacks proeven als: 

  • Kip pastechi (pastei)
  • Kaasbal
  • Loempia
  • Bakkeljauw kroket
  • Empanada

Bara stand 

Wie kent het niet? De Surinaams-Hindoestaanse snack; gevuld of ongevuld – een verse bara gaat er altijd goed in. Bij de bara kraam vind je naast een bara met aardappel sambal of chutney ook een gevulde bara met kip, roti rol en phulauri; gefrituurde balletjes van gele spliterwten. 

Er lijkt op zaterdag een wisseling van de wacht te zijn. Naast bovenstaande kraampjes vind je er op sommige zaterdagen ook een stand die taarten, koekjes en andere lekkernijen verkoopt, een bloed/vleesworst kraam en meer. Zeker de moeite waard om een keer langs te gaan!

«

Herdenking 30 jaar: de Bijlmer vliegramp

4 oktober 1992 – een datum die bij veel Bijlmerbewoners in het geheugen gegrift staat. Of je in de buurt was, nog kind was, het op TV of de radio volgde of familie had die in de Bijlmer woonde: het is een dag om nooit te vergeten. De Bijlmer was in één klap wereldnieuws.

Programma

Op 4 oktober 2022 herdenken we de doemvlucht van 30 jaar geleden in het CEC gebouw. De herdenking begint in het atrium met een toespraak van Mevrouw Helen Burleson-Esajas. Zij is voorzitter van de stichting Beheer het Groeiend Monument.

Hierna houdt burgemeester Femke Halsema een toespraak gevolgd door de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Tanja Jadnanansing. Daarna zijn er verschillende muzikale optredens en ook nabestaanden komen aan het woord.

Wandeltocht naar ‘De boom die alles zag’

Na het programma in het atrium wandelt de stoet naar het Groeiend Monument voor een minuut stilte en de mogelijkheid om bloemen neer te leggen. Hierna wordt het programma afgesloten.

Iedereen is van harte welkom om de herdenking bij te wonen op 4 oktober 2022 vanaf 16.30 in het CEC gebouw.

Foto: Gemeente Amsterdam

Rampvlucht op NPO 1

Op NPO 1 is er vanaf 29 september een nieuwe serie te zien die vertelt over de mysteries rondom de rampvlucht. Iedere dag (behalve zaterdag 1 oktober) t/m 4 oktober is er een nieuwe aflevering te zien. Bekijk hier de eerste aflevering.

«

Gewassen van Bijlmerse Bodem

Als je ooit via Foodstrip Amsterdam in de richting van Reigersbos / Gein bent gereden, ben je hier sowieso langs gekomen. Achter het AMC en naast Golfcentrum de Hoge Dijk vind je het volkstuinpark de Vijf Slagen: het enige volkstuinpark van Amsterdam Zuidoost.  

Een kleurrijke nutstuin

Hier tuinieren mensen uit alle windstreken en van alle leeftijden op een park met 154 nutstuinen. Het leuke van al deze tuinen is dat er geen één hetzelfde is. Op het park tref je naast allerlei soorten mensen ook veel dieren. Egels, allerlei vogels, hazen, salamanders, rivierkreeften, kikkers en natuurlijk heel veel insecten en spinnen. 

Op de Vijf Slagen telen tuinders allerlei groenten, vruchten, bloemen en sierplanten. Vele tuinders hebben glazen of tunnelkassen waar verschillende (tropische) groenten worden verbouwd. Denk aan boulanger (aubergine), sopropo, okra, madame jeanette pepers, tomaten, antroewa en nog veel meer. Er wordt ook gebarbecued en gefeest; het enige dat hier niet mag is overnachten. Vooral in de lente en zomer is het een gezellige boel en de meeste mensen staan open voor een praatje en laten je graag trots hun gewassen zien. 

Tuinlegendes

Het park bestaat al sinds 1990 en er zijn tuinders die er al vanaf het begin zitten. Dit zijn wandelende encyclopedieën op het gebied van moestuinieren waar je ontzettend veel van kunt leren. Zo heb je moestuinlegendes als meneer en mevrouw Burleson en meneer en mevrouw Eric en Helen die al meer dan 30 jaar hier op het park tuinieren. 

Wees welkom

Van 1 april t/m 1 november kun je hier – ook als je geen tuin hebt – naar binnen lopen tussen 09:00 – 20:00. Het tuinpark is vrij toegankelijk en je mag wandelen op de paden tussen de tuinen. Het is ten zeerste verboden om privé tuinen te betreden tenzij je hier natuurlijk toestemming voor hebt gekregen van de tuinder. 

Mocht je interesse hebben om je aan te melden voor een volkstuin? Meld je dan eerst aan bij de Bond voor Volkstuinders en vervolgens bij het tuinpark van jouw keus. Let wel: er zijn lange wachtlijsten! Maar wat is nou mooier dan verse groenten uit eigen tuin eten?

«