ASBW foto

Amsterdamse Sport- en Beweegweek 2024

Van 20 tot en met 29 september 2024 kunnen Amsterdammers gratis deelnemen aan de Amsterdamse Sport- en Beweegweek. Dit evenement biedt een unieke kans om diverse sport- en beweegactiviteiten in de stad te ontdekken en gratis uit te proberen.

Het evenement benadrukt samen sporten en bewegen, met de focus op plezier, gezondheid en sociale verbinding. Iedereen is welkom om gratis deel te nemen aan het diverse aanbod. Er is voor ieder wat wils. Van lichte inspanning tot intensieve workouts en in iedere wijk. Geef jezelf een boost en ontdek wat het beste bij jou past.

Ervaar de voordelen
Deelnemen aan sport en beweging geeft je niet alleen een fysieke boost, maar ook een mentale, emotionele en sociale impuls. Sporten en bewegen verbetert je gezondheid, uithoudingsvermogen en kracht. Maar het bevordert ook onder andere positieve emoties, concentratie en het vermogen met stress om te gaan. Daarnaast helpt het je om sociale vaardigheden te ontwikkelen en je sociale netwerk uit te breiden.

Amsterdam als sport- en beweegstad
Amsterdam streeft naar een gezond, inclusief en veilig sport- en beweegklimaat, waar sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Dit is het perfecte moment om interessante activiteiten in jouw woonomgeving te ontdekken en geïnspireerd te raken om meer te bewegen.

Ontdek jouw lokale sportaanbod
Dit is hét moment om jouw persoonlijke boost te ontdekken. Denk hierbij aan kickboksen, zwemmen, beweegtraining, bewegen op muziek, wandelen of aangepaste fitness. Ga naar https://sportenbeweegweek.amsterdam voor het complete overzicht van alle activiteiten. Aanmelden mag, maar is niet verplicht: je kunt ook gewoon langskomen!

«

Keti Koti Festival Nelson Mandelapark

Het Nelson Mandelapark in de Amsterdamse Bijlmer is op maandag 1 juli gevuld met 37 standhouders en er is een gevarieerd muzikaal podiumprogramma.

Voor de kinderen is er ook vertier. Onder de standhouders bevinden zich diverse culturele, ambachtelijke, culinaire en maatschappelijke aanbieders. Verder kunnen bewoners in gesprek gaan met bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Het festival start om 16.00 uur. Het geheel is gratis toegankelijk voor iedereen.

«

Concertgebouworkest_OpeningNight FlorisHeuer

Opening Night: een muzikale avond in Zuidoost

Op vrijdag 13 september komt het Koninklijk Concertgebouworkest met Opening Night naar het Nelson Mandelapark. Die avond viert het orkest de opening van het nieuwe seizoen met een gratis openluchtconcert in het park. Voor dit eenmalige concert in het park heb je geen toegangsbewijs nodig. Zo kan iedereen kennis maken met orkestmuziek.

Vanaf 16.00 uur biedt een open podium ruimte aan artiesten uit het stadsdeel. Om 19:00 treedt het Leerorkest Zuidoost op met leden van het Concertgebouworkest en voormalig leden van het jeugdorkest Young. Om 20.15 begint het Concertgebouworkest. Onder leiding van de Colombiaanse dirigent Andrés Orozco-Estrada speelt het orkest een bont programma vol ritme en dans. Het hele programma is gratis toegankelijk.

De NPO maakt tijdens het concert  tv-opnames. De volgende dag, op 14 september, wordt het concert vanaf 22.15 uur uitgezonden op tv. Meer informatie is te vinden op concertgebouw.nl/opening-night.

«

Gaasperplas Run

Doe mee met de Gaasperplas Run

Iedereen kan meedoen aan de Gaasperplas Run. Dit jaar vindt de hardloopwedstrijd plaats op zondag 23 juni. Voor elke leeftijd is er wel een geschikte afstand.

De Gaasperplas Run vindt ieder jaar plaats rondom de Gaasperplas. Start- en Eindpunt zijn op de atletiekbaan in het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost. De organisatie is in handen van atletiekvereniging av Feniks.

Voor meer informatie: https://www.gaasperplasrun.nl/

«

De Toevlucht, dierenopvang

Welkom op open dag De Toevlucht

Altijd al nieuwsgierig geweest waar zieke en gewonde in het wild levende dieren zoals egels, zwanen, vossen maar ook vleermuizen terecht komen als u de dierenambulance gebeld heeft? Kom dan zaterdag 22 juni naar de open dag van Vogel- en Zoogdieren opvang De Toevlucht in Amsterdam.

De Toevlucht in Amsterdam werd in 1989 opgericht door Gert Zant en is uitgegroeid tot één van de grotere opvanglocaties in Nederland. Jaarlijks worden er bijna tienduizend zieke en gewonde dieren binnen gebracht. Dierenambulances uit verschillende provincies komen de dieren brengen. Er is dan ook veel te zien: jonge zwanen eendjes kraaien, kauwen, verschillende zangvogeltjes maar er is ook een bever. Er zijn verschillende zoogdieren zoals egels, een marter, vleermuizen en tien jonge vosjes die momenteel opgroeien bij De Toevlucht.

Tijdens de open dag op 22 juni is er een vogelringer en er is een gezellig stalletje met van alles en nog wat. In de middag mogen kinderen traditiegetrouw weer herstelde dieren loslaten in de vrije natuur. Dit is een feestelijk moment.

Kortom er is genoeg te zien op de open dag! Het hek gaat om 11.00 uur open. Kom kijken en maak kennis met de vele dieren die tijdelijk bij De Toevlucht logeren.

De Toevlucht is gelegen in het park de Bijlmerweide tussen de wijken Geerdinkhof en Kantershof in Amsterdam. Voor meer info kijk op www.toevlucht.nl en op www.facebook.com/toevlucht

De Toevlucht
Bijlmerweide 1
1103 RR Amsterdam
020-6001144
info@toevlucht.nl

«

Frans Somers Zomer wandeling

Frans Somers Zomerwandeling

Zuidoost Wandelt organiseert op zaterdag 15 juni in samenwerking met de senioren sportaanbieders een bijzondere wandeling in Amsterdam Zuidoost. ‘We bezoeken verschillende mooie locaties in Gaasperdam en vieren hiermee de zomer en het leven van Frans Somers,’ aldus de organisatie. ‘Iedereen is welkom om aan deze gedenkwaardige wandeling deel te nemen.’

Frans Somers was een actieve bewoner en een bevlogen sport- en spelbegeleider in Amsterdam Zuidoost. Hij overleed onlangs waarna de gezamenlijke wandelgroepen (verbonden in Zuidoost Wandelt) en de gezamenlijke senioren sportaanbieders de handen ineensloegen om deze wandeling te organiseren.

De wandeling is ongeveer vijf kilometer en laat je genieten van het mooie dat Amsterdam Zuidoost te bieden heeft. Er is koffie, thee, water, fruit en voldoende ruimte voor een prettig gesprek.

Wat:
Frans Somers Zomerwandeling
Wanneer:
Zaterdag 15 juni 2024
Start- en eindpunt:
Buurthuis Gein, Wisseloord 83
Verzamelen Buurthuis:
9.30 uur
Start wandeling:
10.00 uur
Afstand:
Ongeveer 5 kilometer

Zuidoost Wandelt organiseert vier keer per jaar een gezamenlijke wandeling. De senioren sportaanbieders bieden op diverse locaties een gezamenlijke sportinstuif. Team Sportservice Amsterdam is hierbij betrokken als samenwerkende partner.
Meer info: e.jansen@teamsportservice.nl

«

Week van Zuidoost 2024

Week van Zuidoost

Ook in 2024 is de Week van Zuidoost er weer, deze keer van 27 mei tot en met 2 juni. Reserveer deze week nu vast in je agenda, want het belooft weer een bruisende week te worden. Het programma wordt samengesteld met inbreng van bewoners, convenant- en alliantiepartners en iedereen die betrokken is bij het Masterplan Zuidoost.

Dit jaar is het thema “Verbinding vanuit Kracht en Ambitie”. De Week van Zuidoost begint op maandag 27 mei met de schijnwerpers op ontmoeting en samenwerking. Net als vorig jaar kun je de hele week op allerlei locaties ervaren hoe veelzijdig Zuidoost is. Meer informatie volgt, kijk daarvoor in ieder geval op zoiszuidoost.nl

«

Avond4daagse Amsterdam Zuidoost

Doe mee met Avond4daagse ZO

Genieten van Amsterdam Zuidoost? Doe mee met de Avondvierdaagse! Vier avonden wandel je door ons mooie stadsdeel. De omgeving is prachtig, de sfeer is geweldig, de routes zijn adembenemend.

Kinderen, jongeren, volwassenen en natuurlijk onze senioren zijn van harte uitgenodigd voor deze mooie tocht der tochten. De Avondvierdaagse komt geheel tot stand dankzij de inzet van een fantastisch team vrijwilligers uit Amsterdam Zuidoost.

Wat:
Avondvierdaagse
Wanneer:
14 mei tot en met 17 mei 2024
Waar:
Start en finish: Optisport Bijlmer Sportcentrum
Anton de Komplein 157
1102DR Amsterdam
Tijd:
Aanvang: 17.00 uur
Start: 18.00 uur
Voor meer informatie:
Mail:  webmaster@b-strong.online 
Tel: 06.86320855 (Suraya Sadhoe)
Aanmelden kan ook op de dag zelf
Afstand:
Iedere avond een andere route van ongeveer 5 kilometer

«

Kofferbakmarkt Fijn in Gein

Kofferbakmarkt Zuidoost

Blok je agenda! Kofferbakmarkt Zuidoost komt er weer aan. Op zondag 26 mei 2024 op de parkeerplaats van Ballorig aan de Gaasperplas in Gein. Kom kopen en verkopen op deze gezellige markt. Kom koffie drinken en een hapje eten. Kom genieten van een hoop gezelligheid.

Vorig jaar organiseerde Stichting de Blokhut/Fijn in Gein in samenwerking met het Bewonersplatform Gein en tal van buurtbewoners hun eerste Kofferbakmarkt. Het werd een groot succes.

Dit jaar dus de tweede editie van de Kofferbakmarkt Zuidoost. “Mis deze dag niet. Het is de gezelligste Kofferbakmarkt van Amsterdam,” aldus de organisatoren. “Ga er lekker een dagje op uit en geniet van Zuidoost. Aan de kinderen is ook gedacht. Voor hen is er schmink, knutselen en eveneens een hapje en een drankje.” Voor meer informatie: fijningein@gmail.com

Wat:
Kofferbakmarkt
Wanneer:
Zondag 26 mei 2024
Waar:
Ballorig Gaasperplas
Valburgdreef 1001, 1108AW Amsterdam
Tijd:
11.00-15.00 uur

«

herdenken in Zuidoost

4 en 5 mei 2024

Zaterdag 4 mei is het Dodenherdenking. Ook dit jaar zijn er in Amsterdam Zuidoost verschillende herdenkingen. Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag en viert Amsterdam de vrijheid.

Dit jaar heeft het 4 en 5 mei comité gekozen voor het thema: ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. 4 mei is de dag waarop Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de slachtoffers van die oorlog gedenken. Ook herdenken we de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei staan we bewust stil bij het voorrecht van vrijheid en vieren we die.

Herdenken Holendrecht
De jaarlijkse herdenking in Holendrecht is ook dit jaar weer bij het monument voor De Drecht op 4 mei. Vanaf 19.30 uur verzamelen bezoekers zich rond het monument. Er zijn toespraken en er is muziek. Om 20.00 uur is iedereen 2 minuten stil. Hierna volgt de bloemlegging. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in De Drecht.
Locatie:
Monument voor De Drecht
Niftrikhof 1, 1106 SB
Tijd:
19.30 tot 20.30 uur

Herdenken Gein
Twintig straten in de Gein zijn vernoemd naar verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedood voor hun werk bij verzetskranten. De Dodenherdenking op 4 mei vindt bij het verzetsmonument plaats. De bijeenkomst wordt daarna afgesloten met een drankje voor aanwezigen.
Locatie:
Basisschool Het Gein & het verzetsmonument
Cornelis Aarnoutstraat 80, 1106ZG
Tijd:
19.15 tot 20.30 uur
Aanmelden kan door te mailen naar: monique.verkerk@gein3dorp.onmicrosoft.com

Documentaire De Bezette Stad
In de Bijlmerbios zal 4 mei tussen 13.00 en 17.30 uur de documentaire ‘De Bezette Stad’ van Steve McQueen te zien zijn, geïnspireerd op het boek ‘Atlas van een Bezette Stad, Amsterdam 1940-1945’ van Bianca Stigter. Kaarten kosten 4 euro.
Locatie:
Bijlmerplein 888
Tijd:
13:00 uur tot 17:30 uur
Kaarten: Filmhuis | Bijlmerbios

Vieren bij de Black Archives
The Black Archives (TBA) organiseert op 5 mei een cultureel programma met aandacht voor Zwarte verzetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.
Locatie:
The Black Archives Bijlmer
Bijlmerplein 140
Tijd:
13:00 tot 17:00 uur

Vieren bij de OBA
In de OBA geeft Ineke van Kessel de Madurolezing op 5 mei. Zij is journaliste en historica. Op de lezing spreekt ze over Afrikanen die in het KNIL gediend hebben.
Locatie:
OBA aan het Bijlmerplein
Tijd:
14.00 tot 16.00 uur
Aanmelden via  OBA Bijlmerplein

Een overzicht van alle activiteiten op 5 mei vindt u op 5 mei — 4 en 5 mei Amsterdam. Met onder meer: Vier de Vrijheid met Bijlmer Got Talent, Vrijheidsmaaltijd Heesterveld Creative Community, Vrijheidslunch De Ster in Gein, Vrijheidsmaaltijd in het Odensehuis in Amsterdam Zuidoost.

«