‘Een drakenboot is een lange kano waar maximaal twintig peddelaars in zitten met een stuurman en een trommelaar. Het varen met drakenboten is een geweldige sport. Je bent buiten en je probeert met elkaar het hoogst haalbare te bereiken.  Een echte teamsport dus.’

Niels Smit is enthousiast over de Concrete Dragons, de drakenboot vereniging waar hij al sinds 2008 bij betrokken is. ‘Wij trainen elke maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur op de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost. We hebben daar een eigen clubhuis waar je van harte welkom bent.’

China
Het varen met drakenboten is afkomstig uit China. De draak symboliseert in China macht, orde en harmonie. De draak staat ook voor hulpvaardigheid, wijsheid en vriendelijkheid. In volledige harmonie met de omgeving stuwt de krachtige drakenboot zich door het water. Alle symbolen van de Chinese draak komen tot uiting in de drakenbootsport.

‘In Azië is de sport heel groot,’ legt Niels Smit uit. ‘Het gaat om een eeuwenoude Chinese traditie. In Nederland is de sport veel minder populair maar er vinden wel regelmatig wedstrijden plaats. Tijdens de officiële wedstrijden moeten de boten voorzien zijn van een drakenkop, een staart en schubben op de romp. Dat is machtig om te zien.’

Nieuwe leden
Om mee te doen aan wedstrijden roeien leden van de Concrete Dragons regelmatig mee met andere verenigingen. ‘Ons ledenbestand is dusdanig gekrompen dat we niet meer volledig een boot kunnen vullen. Ook als we wedstrijden in het buitenland hebben, sluiten we aan bij teams uit Alkmaar, Gorkum en Zoetermeer. Samen vullen we de boten. Zo zijn we met elkaar ook naar onder andere Londen, Parijs, Venetië en Toronto geweest.’

Concrete Dragons is naarstig op zoek naar nieuwe leden. ‘Kom vooral eens langs op de maandagavond,’ zegt Niels Smit. ‘De drakenbootsport is een fantastische sport voor mannen en vrouwen. Het is sportief en gezellig. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd.’ Voor meer informatie https://www.concretedragons.nl/

De drakenbootsport is ideaal als teambuildingsactiviteit. Professionele trainers leren je hoe je moet peddelen om zo snel mogelijk te varen. Aanmelden kan via https://www.concretedragons.nl/DR.html

Meer weten over de geschiedenis van de drakenbootsport?
Kijk dan op https://nl.wikipedia.org/wiki/Drakenbootfeest

Locatie Concrete Dragons
Langbroekpad 3
1108 EA Amsterdam

«