Zaterdag 4 mei is het Dodenherdenking. Ook dit jaar zijn er in Amsterdam Zuidoost verschillende herdenkingen. Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag en viert Amsterdam de vrijheid.

Dit jaar heeft het 4 en 5 mei comité gekozen voor het thema: ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. 4 mei is de dag waarop Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de slachtoffers van die oorlog gedenken. Ook herdenken we de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei staan we bewust stil bij het voorrecht van vrijheid en vieren we die.

Herdenken Holendrecht
De jaarlijkse herdenking in Holendrecht is ook dit jaar weer bij het monument voor De Drecht op 4 mei. Vanaf 19.30 uur verzamelen bezoekers zich rond het monument. Er zijn toespraken en er is muziek. Om 20.00 uur is iedereen 2 minuten stil. Hierna volgt de bloemlegging. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in De Drecht.
Locatie:
Monument voor De Drecht
Niftrikhof 1, 1106 SB
Tijd:
19.30 tot 20.30 uur

Herdenken Gein
Twintig straten in de Gein zijn vernoemd naar verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedood voor hun werk bij verzetskranten. De Dodenherdenking op 4 mei vindt bij het verzetsmonument plaats. De bijeenkomst wordt daarna afgesloten met een drankje voor aanwezigen.
Locatie:
Basisschool Het Gein & het verzetsmonument
Cornelis Aarnoutstraat 80, 1106ZG
Tijd:
19.15 tot 20.30 uur
Aanmelden kan door te mailen naar: monique.verkerk@gein3dorp.onmicrosoft.com

Documentaire De Bezette Stad
In de Bijlmerbios zal 4 mei tussen 13.00 en 17.30 uur de documentaire ‘De Bezette Stad’ van Steve McQueen te zien zijn, geïnspireerd op het boek ‘Atlas van een Bezette Stad, Amsterdam 1940-1945’ van Bianca Stigter. Kaarten kosten 4 euro.
Locatie:
Bijlmerplein 888
Tijd:
13:00 uur tot 17:30 uur
Kaarten: Filmhuis | Bijlmerbios

Vieren bij de Black Archives
The Black Archives (TBA) organiseert op 5 mei een cultureel programma met aandacht voor Zwarte verzetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.
Locatie:
The Black Archives Bijlmer
Bijlmerplein 140
Tijd:
13:00 tot 17:00 uur

Vieren bij de OBA
In de OBA geeft Ineke van Kessel de Madurolezing op 5 mei. Zij is journaliste en historica. Op de lezing spreekt ze over Afrikanen die in het KNIL gediend hebben.
Locatie:
OBA aan het Bijlmerplein
Tijd:
14.00 tot 16.00 uur
Aanmelden via  OBA Bijlmerplein

Een overzicht van alle activiteiten op 5 mei vindt u op 5 mei — 4 en 5 mei Amsterdam. Met onder meer: Vier de Vrijheid met Bijlmer Got Talent, Vrijheidsmaaltijd Heesterveld Creative Community, Vrijheidslunch De Ster in Gein, Vrijheidsmaaltijd in het Odensehuis in Amsterdam Zuidoost.

«