Het gedenkteken voor Nelson Mandela in het Nelson Mandela park is weer compleet. Het stadsdeel heeft een nieuw hoofd laten plaatsen nadat één van de zeven hoofden in maart werd gestolen

Sinds september 2021 prijkt in het Nelson Mandelapark een gedenkteken voor de Zuid-Afrikaanse anti-apartheid strijder en voormalig president. De bronzen beeldengroep bestaat uit zeven gezichten die de bewoners van Amsterdam Zuidoost representeren. Het kunstwerk is gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng.

Buitenkunst
Amsterdam Zuidoost kent veel buitenkunst. Een van de meest opvallende kunstwerken is misschien wel De Kus.  Het 23-meter hoge metalen kunstwerk van twee kussende mensen is gemaakt door Jeroen Henneman en staat naast het Optisport Bijlmer Sportcentrum bij het Anton de Komplein aan de Flierbosdreef. De kus staat voor warmte, liefde en gevoel.

Een ander bijzonder kunstwerk is Mama Aisa nabij de flat Kleiburg. Moeder Aisa verwijst naar Moeder Aarde en staat symbool voor de verbroedering van de verschillende nationaliteiten in Amsterdam Zuidoost. Het beeld dat gemaakt is door de Oostenrijkse Chaim Oren is vier meter hoog. De imposante vrouw in een witte japon heeft een oog open en een oog dicht. Chaim Oren wil hiermee weergeven dat Moeder Aarde wel eens een oogje dichtknijpt bij problemen en zeker niet alles doorvertelt.

Een kunstwerk van een heel andere orde is de Pissende Mannen onder het viaduct van de Groesbeekdreef. Les Pisseurs d’Amsterdam is ontworpen door de Kameroense kunstenaar Pascale Tayou.  De zes waterende mannen zijn elk het evenbeeld van de maker en wateren vijf maanden per jaar. Van meet af aan trokken de heren veel bekijks.

Weer even kind zijn
Gaasperdam kent ook een aantal opvallende kunstwerken waaronder Stoet in Reigersbos. Stoet is een kunstwerk van Dagmar de Kok en staat aan de Snellerwaardgracht bij het Ouder- en Kindcentrum. Het beeld bestaat uit drie dieren afkomstig uit het Zuid-Afrikaans volksverhaal The world’s reward dat gaat over een afgedankte hond die op zoek gaat naar nieuwe vrienden. De beelden werden gemaakt met hulp van scholieren in het project ‘Mijn sculptuur/kunst op straat’.

Tenslotte zijn de vrolijke Picknicktafels van Venserpolder zeer de moeite waard om te benoemen. Bureau Playground werkte samen met buurtbewoners uit Venserpolder aan dit kunstwerk aan de Agatha Christiesingel. Het is een picknickplaats met fleurige picknicktafels in felle kleuren. Naast het samenbrengen van buurtbewoners hebben de tafels nog een bijzonder doel: één van de picknicktafels is zo groot dat elke volwassene er zich weer even kind kan voelen.

Kijk voor overige kunstwerken op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Amsterdam-Zuidoost

«