Natuurvereniging De Ruige Hof is in 1986 opgericht om de natuur dichter bij de stadsbewoner te brengen. Op de natuurterreinen Klarenbeek en de Riethoek organiseert de Ruige Hof tal van activiteiten. Ook is het er heerlijk wandelen. Tijdens de Open Groendag op 25 juni organiseert De Ruige Hof twee excursies op Klarenbeek.

Klarenbeek
Op Klarenbeek waan je je in een andere wereld. Het is een afwisselend gebied met kleine landschapselementen zoals hooiland, rietmoeras, knotwilgen, poelen en slootjes. Er is een medicinale kruidentuin en een heemtuin waar bijzondere wilde planten groeien.

Achter het natuurcentrum op het erf staat een vogelkijkhut die uitkijkt op de Hoge Dijk plas. Er is van alles te zien: meerkoeten, ijsvogels, wilde eenden, diverse ganzen, futen en waterhoentjes. Ook de roodwangschildpad komt regelmatig tevoorschijn. Het centrale deel van Klarenbeek wordt gevormd door rietmoeras. Omdat riet water zuivert, is de waterkwaliteit uitzonderlijk goed wat voor een grote variëteit aan waterbeestjes zorgt.

De Riethoek
De Riethoek is eveneens een bijzonder en afwisselend gebied. Er zijn hoge droge delen waar je duinplanten tegenkomt en lage natte gedeelten met moerasplanten. Er zijn prachtige wilde bloemen en ook dicht struikgewas waar mooie zangvogels zich schuilhouden.

Op het natte hooiland voelen beschermde planten zich thuis. Je vindt hier de rietorchis, de moeraswespenorchis en de grote boterbloem. Hoewel het gebied grenst aan woonwijken heeft de ijsvogel er zijn plek gevonden. Ook leven er in de Riethoek konijnen, hagedissen, kikkers en watersalamanders.

Open Groendag
Wilt u kennismaken met Natuurvereniging De Ruige Hof? Tijdens de Open Groendag op 25 juni organiseert De Ruige Hof twee plantenexcursies op natuurgebied Klarenbeek. Excursie 1 start om 10.00 uur. Excursie 2 start om 11.00 uur. Reserveren is verplicht.

Klarenbeek en de Riethoek zijn gemakkelijk te bereiken met de fiets, het openbaar vervoer en met de auto. Klarenbeek is te vinden ten zuiden van Amsterdam UMC, locatie AMC, tussen de Abcouderstraatweg en het spoor. De Riethoek ligt in Gaasperdam, aan de zuidwestkant van Nellestein, ten noordoosten van de wijk Maldenhof tegenover kinderboerderij ’t Brinkie.

Voor meer informatie: https://www.deruigehof.nl/

«