Als je ooit via Foodstrip Amsterdam in de richting van Reigersbos / Gein bent gereden, ben je hier sowieso langs gekomen. Achter het AMC en naast Golfcentrum de Hoge Dijk vind je het volkstuinpark de Vijf Slagen: het enige volkstuinpark van Amsterdam Zuidoost.  

Een kleurrijke nutstuin

Hier tuinieren mensen uit alle windstreken en van alle leeftijden op een park met 154 nutstuinen. Het leuke van al deze tuinen is dat er geen één hetzelfde is. Op het park tref je naast allerlei soorten mensen ook veel dieren. Egels, allerlei vogels, hazen, salamanders, rivierkreeften, kikkers en natuurlijk heel veel insecten en spinnen. 

Op de Vijf Slagen telen tuinders allerlei groenten, vruchten, bloemen en sierplanten. Vele tuinders hebben glazen of tunnelkassen waar verschillende (tropische) groenten worden verbouwd. Denk aan boulanger (aubergine), sopropo, okra, madame jeanette pepers, tomaten, antroewa en nog veel meer. Er wordt ook gebarbecued en gefeest; het enige dat hier niet mag is overnachten. Vooral in de lente en zomer is het een gezellige boel en de meeste mensen staan open voor een praatje en laten je graag trots hun gewassen zien. 

Tuinlegendes

Het park bestaat al sinds 1990 en er zijn tuinders die er al vanaf het begin zitten. Dit zijn wandelende encyclopedieën op het gebied van moestuinieren waar je ontzettend veel van kunt leren. Zo heb je moestuinlegendes als meneer en mevrouw Burleson en meneer en mevrouw Eric en Helen die al meer dan 30 jaar hier op het park tuinieren. 

Wees welkom

Van 1 april t/m 1 november kun je hier – ook als je geen tuin hebt – naar binnen lopen tussen 09:00 – 20:00. Het tuinpark is vrij toegankelijk en je mag wandelen op de paden tussen de tuinen. Het is ten zeerste verboden om privé tuinen te betreden tenzij je hier natuurlijk toestemming voor hebt gekregen van de tuinder. 

Mocht je interesse hebben om je aan te melden voor een volkstuin? Meld je dan eerst aan bij de Bond voor Volkstuinders en vervolgens bij het tuinpark van jouw keus. Let wel: er zijn lange wachtlijsten! Maar wat is nou mooier dan verse groenten uit eigen tuin eten?

«