Een eeuwenoude en hedendaagse verbintenis

Een van de symbolen van de relatie tussen Zuidoost en Centrum is boerderij Langerlust aan de Gaasperplas, tot 2019 in gebruik als horeca- en ontmoetingsplek in Zuidoost. Zo’n anderhalve eeuw was het de boerderij van de familie Van Loon, totdat de eigendom eind jaren ’70 (20ste eeuw) overging naar gemeente Amsterdam.

Langerlust is een illustratie van hoe Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Centrum een lange verbintenis met elkaar hebben. In de 17e en 18e eeuw bouwden gefortuneerde Amsterdammers buitenplaatsen in het gebied; ook als landbouwgebied – met bijbehorende voedseltoevoer richting de grachtengordel – heeft het gebied een belangrijke rol gespeeld.

Boerderij Langerlust is een van de weinige nog overgebleven hofsteden van die tijd. In de 20e eeuw is de bouw van de woonwijk De Bijlmermeer begonnen, uitgegroeid tot wat nu stadsdeel Amsterdam Zuidoost is. Ook op dit moment, dit keer onder meer door een knellende woningmarkt en gentrificatie, is Amsterdam Zuidoost een gewilde plek. Tussen Gaasp & Gracht vertelt over deze lange lijnen van ontwikkeling en ontsluiert een verhaal over (hedendaags) erfgoed in een snel veranderende stad.

Tussen Gaasp en Gracht

Bij Museum Van Loon aan de Keizersgracht concentreert de tentoonstelling zich op de stedelijke transformatie: hoe hebben beide gebieden zich in relatie tot elkaar door de eeuwen heen ontwikkeld? Verschillende verhalen – bv. over buitenplaatsen, de strijd tegen het water en de rol van de pachter – illustreren de stedenbouwkundige ontwikkeling.

Onder de noemer OSCAM x MUSEUM VAN LOON, te zien vanaf 4 augustus, nodigt OSCAM kunstenaars uit om in Museum Van Loon werk te tonen dat raakt aan de onderwerpen in de tentoonstelling. 

Bij Imagine IC in de Bijlmer wordt vanuit de eigentijdse vitrine van Zuidoost een blik geworpen op het culinaire erfgoed. Van Reiger tot Pom op het menu. Recepten van toen, met lokale producten aangevuld met geuren van daarbuiten, om maaltijden te maken geïnspireerd op recepten van de hoven in Frankrijk en Engeland.

En de keukens in Zuidoost waarbij lokaal geoogst met smaken van dichtbij en ver moeiteloos tot nieuwe gerechten samenkomen. De tentoonstelling neemt daarbij een ‘kijkje in de keuken’ van Mavis Hofwijk van het Surinaams Buffet, een culinaire legende in Zuidoost en wereldberoemd in Amsterdam.

Bij Imagine IC krijgt ook het verhaal van boerderij Langerlust aan de Gaasperplas en het groene erfgoed een plek. De boerderij was in 1982 kantoor voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade waarvoor het Gaasperpark is aangelegd. Na zijn functie als boerderij en kantoor voor de Floriade was boerderij Langerlust tot eind 2019 in gebruik als plek voor cultuur en horeca. Speciaal voor dit project zijn persoonlijke verhalen opgehaald van mensen die op Langerlust woonden, werkten, of recreëerden. Via een wandeling vanaf Imagine IC kunnen bezoekers boerderij Langerlust – momenteel niet publiek toegankelijk – van buiten bekijken.

Publieksprogramma

Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen brengt door middel van een uitgebreid publieksprogramma verbindingen tot stand tussen Amsterdammers en laat inwoners nader kennis maken met elkaars stadsdeel. Er zijn vele en diverse activiteiten, en voor het actuele overzicht ga je naar de website van Museum van Loon.

 

Gegevens

Wanneer

7 juli - 1 oktober 2022

Openingstijden
dinsdag 10:00-17:00
woensdag 10:00-17:00
donderdag 10:00-17:00
vrijdag 10:00-17:00
zaterdag 10:00-17:00
zondag 10:00-17:00
maandag 10:00-17:00

Locatie

Museum Van Loon | Historisch huis in Amsterdam
Keizersgracht 672
1017ET Amsterdam

De Gliphoeve