Facebook
Schrijf je in voor de ZO! nieuwsbrief
Archief
Maak ZO! je favoriet

ZO! Agenda

U kunt uw eigen evenement aanmelden voor deze agenda door alle gegevens te sturen naar: agenda@zuidoostpartners.nl.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling Pop-up Mosque

28 maart - 11:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 11:00, repeating until 4 april 2020

Voor de serie Local Heroes nodigt CBK Zuidoost jaarlijks kunstenaars uit Amsterdam Zuidoost uit om een tentoonstelling te maken met recent en/of nieuw werk. Deze keer wordt de expositieruimte gegeven aan Nasam Abboud en Yazan Maksoud die sinds 2016 in Amsterdam Zuidoost wonen en werken. Abboud en Maksoud zijn een liefdeskoppel én een kunstenaarsduo. Voor Pop-up Mosque hebben ze kunstenaars Amjad Hashem, Roua Jafar, Oussama Diab en performer Maya Jaber uitgenodigd om met hen de expositie samen te stellen.

Pop-up Mosque kijkt met een nieuwe blik naar traditionele Islamitische kunstmanifestaties en transformaties. Dit uit zich in de vorm van persoonlijk bewustzijn en esthetische percepties, waarbij Pop-Up Mosque fungeert als een “Soefi extravaganza”. Het Soefi gedachtegoed heeft zijn oorsprong in de Islam en is gebaseerd op een spirituele levenshouding, waarbij psychologie, filosofie en religie samenkomen en de mens helpt bij het vrijer denken over knelpunten en beperkingen in het leven. Pop-Up Mosque onderzoekt de relatie tussen religieuze en culturele waarden en normen in samenlevingen door alle politieke lading weg te nemen en hier op een intieme manier met elkaar bij stil te staan.

De kunstenaars in deze expositie leggen de nadruk op de schoonheid van de Islamitische cultuur en laten zien hoe technische precisie en artistieke visies succesvol samengaan. Tegelijkertijd presenteren zij een taal dat niet alleen gerelateerd is aan een van de aspecten van de Islam, maar ook de schoonheid laten zien van het Soefisme dat helemaal past in deze tijd. Dat doen zij door vijf kunstwerken te presenteren. Het cijfer ‘5’ verwijst naar de vijf dagelijkse gebeden waarmee de moskee de dag definieert. Deze vijf dagelijkse gebeden zijn qua tijdstip gerelateerd aan de stand van de zon. Met deze ecologische identiteit willen de kunstenaars het publiek meenemen langs vijf reizen/ vijf concepten / vijf kunstwerken door de tentoonstelling.

Pop-up Mosque laat ons bewust stil staan bij onze eigen waarden en normen en onze blik op de toekomst. De kunstenaars tonen een nieuwe kijk op de samenleving, maar zijn zelf gevangen in concepten/ beelden die voorheen beschadigd en gewijzigd zijn. Pop-Up Mosque is een representatie van spiritualiteit en rekent af met het stereotyperend beeld van de Islam en dat is een mystieke reis op zich.

Gegevens

Datum:
28 maart
Tijd:
11:00 - 17:00
Evenement Categorie: