Facebook
Schrijf je in voor de ZO! nieuwsbrief
Archief
Maak ZO! je favoriet

ZO! Agenda

U kunt uw eigen evenement aanmelden voor deze agenda door alle gegevens te sturen naar: agenda@zuidoostpartners.nl.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stadsgezichten Paramaribo/portretten vogelmannen

15 juli 2018

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 00:00, repeating until 5 augustus 2018

Stadsgezichten uit Paramaribo en portretten van Surinaamse vogelmannen.

22 juni t/m 5 augustus 2018 – Fotoroute en expositie in Bijlmer Parktheater, Bijlmer – Amsterdam Zuidoost

Deze zomer is er tijdens de viering van de 50-jarige Bijlmer voor bewoners en bezoekers de buitenexpositie Cityscapes + Birdman van de fotograaf Jacquie Maria Wessels te bezichtigen. De route neemt u mee naar Paramaribo en naar een stukje Suriname in Amsterdam ZO, waar Wessels portretten maakte van Surinaamse vogelmannen met hun zangvogels. Aan beide kanten van de wereld laten deze stoere mannen een enorme toewijding aan hun vogels zien.  In de fotoroute, op verschillende buitenlocaties in de Bijlmer, worden portretten van vogelmannen afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo, twee karakteristieke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenleving. Het hart van de route vormt het Bijlmer Parktheater waar tevens een expositie te zien is. De tentoonstelling Cityscapes + Birdmen sluit aan bij het jubileumjaar van de Bijlmer. Met kunst, theater, muziek, educatie en sport wordt een jaar lang het 50-jarig bestaan van de Bijlmer gevierd.

Birdmen
Sterke mannen met hun kwinkelerende zangvogeltjes. Jacquie Maria Wessels portretteerde trotse Surinaamse mannen samen met hun geliefde vogeltje. De ‘gekooide vogel’ is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. Bij deze nationale volkssport van Suriname komen mannen uit alle bevolkingsgroepen gemoedelijk samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt en wie de hoofdprijs wint. Stereotype mannenattributen als kleding, auto’s en motoren spelen weliswaar een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien.

Rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 vertrokken grote groepen Surinamers naar Nederland, de vogeltjes verhuisden mee. En zo kun je niet alleen op zondagochtend op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, maar ook in Amsterdam Zuidoost hetzelfde ritueel meemaken. Heel vroeg in de ochtend komen de mannen met de vogels bijeen. De vogel die de meeste ‘slagen’ fluit binnen een bepaalde tijd wint. Het trainen van een zangvogel is een serieuze aangelegenheid, het vereist geduld en tijd. Het is zaak dat de vogel zich helemaal op zijn gemak voelt. De vogels gaan dan ook overal met de trotse mannen mee: op de brommer, in de bus, naar het werk of het café. Het gaat om een lang en zorgvuldig proces van gewenning van een vogel aan zijn baasje, en het gaat vooral om liefde. Met de kampioenschappen is er uiteindelijk de eer maar ook flink wat geld mee te verdienen.

Cityscapes
In Paramaribo fotografeerde Wessels eveneens stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. Deze zorgvuldig gecomponeerde fotoserie is soms vervreemdend en surrealistisch. De foto’s laten zien hoe inwoners van de stad de ruimte toe-eigenen en schetsen een interessant cultureel en economisch tijdsbeeld van Paramaribo. De met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van o.a. gereedschappen, soepblikken, havermout, knakworsten en aansporingen als ‘Doe je best op school’…..

Over de kunstenaar
Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden van mensen te onderzoeken.

Publicatie
Bij de fotoserie Cityscapes + Birdmen is het gelijknamige fotoboek verschenen met een selectie van 160 foto’s in fullcolour. Voor meer informatie zie www.jacquiemariawessels.nl/books.html

Verdere informatie
Data: 22 juni t/m 5 augustus 2018 | Opening: Donderdag 21 juni van 17-19u in het Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240

Locaties fotoroute: Hoekenrodeplein, Bijlmerplein, Bijlmer Parktheater, rond Anton de Komplein
www.jacquiemariawessels.nl                                                                                 www.bijlmerparktheater.nl

Foto: Copyright Jacquie Maria Wessels, Birdman #4 Amsterdam Bijlmer

 

Gegevens

Datum:
15 juli 2018
Evenement Categorieën:
,