Sound System Ecologies 

Sound System Ecologies stelt vragen met betrekking tot muziek, slavernij en Black spaciality/Zwarte ruimtelijkheid. In dit project wordt nagedacht over het belang van de manier waarop de gedwongen verplaatsing en het tot slaaf maken van personen gepaard gaan met het reizen van geluid binnen voormalige, door Nederland gekoloniseerde land- en waterlandschappen.

Deze avond bieden beeldend kunstenaar Torkwase Dyson (VS) en curatoriaal theoreticus Khanyisile Mbongwa (Zuid-Afrika) hun kaders en overwegingen. Anesu Chigariro (Zimbabwe) zal de moderator zijn.

Sound System Ecologies richt zich op de complexe manieren waarop muziek en ecologie met elkaar verbonden zijn. Vanuit daar biedt het een geluidgericht perspectief op de geschiedenis van de slavernij binnen het zogeheten Nederlandse koninkrijk. We brengen -door middel van luistersessies, panelgesprekken en filmscreenings- de wortels en routes van NL’s koloniale hand in de social engineering van slavernij, apartheid en kolonialisme in kaart.

Door dit te doen leren we gezamenlijk hoe geluid, muziek, cultuur en ecologie de koloniale grammatica van de ruimte onderbraken. We zullen geluid en ecologieën uit meerdere regio’s verkennen met transnationale kunstenaars, curatoren en onderzoekers.

Sound System Ecologies wordt gesponsord door het Mondriaan Fonds en het Fonds Cultuurparticipatie ter gelegenheid van het Slavernijherdenkingsjaar.

Gegevens

Wanneer

10 juli - 10 juli 2024

Locatie

Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam

Kwaku Summer Festival