Hetzelfde verhaal door nieuwe makers

KINGS gaat over marginalisering, vriendschap, community, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. Hoe een dochter, zus, vriendin, vrouw tussen familieverplichtingen en straatcultuur klem kan komen te zitten, en over hoe alles wat neigt naar het vrouwelijke in de straatcultuur onderdrukt moet worden.

Anders dan in 2005 worden alle mannelijke personages in KINGS nu gespeeld door vrouwen. We zien hoe toxic masculinity eindigt in een moord. Het verhaal heeft de afgelopen 20 jaar aan relevantie gewonnen.

De vriendinnen re-en deconstrueren het beeld van mannelijkheid versus vrouwelijkheid. Onder meer door het maatschappelijke gesprek over intersectionaliteit en de MeToo-beweging, de protesten in Iran en de recente moorden in Rotterdam is KINGS actueler dan ooit.

De bejubelde voorstelling KINGS van Made in da Shade uit 2005 maakt een comeback. Ditmaal wordt het verhaal verteld door een nieuwe generatie makers van RIGHTABOUTNOW INC.

Het betreft een nieuwe regie van de opkomende theatermakers Ritzah Statia en Kaja van Bruggen, gespeeld door de actrices Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya en Rosa Weekers, met een theatertekst uit 2005 van Djamel Bara, bewerkt door Maarten van Hinte, die na bijna 20 jaar zijn relevantie niet verloren heeft.

Schrijvers Djamel Bara en Maarten van Hinte (winnaar Toneelschrijfprijs 2023 Queen of Disco)hebben de voorstelling gebaseerd op een incident in een banlieue waarbij een jongen verklaarde zijn beste vriend vermoord te hebben om de eer van zijn zus. Daarnaast lieten Bara en van Hinte zich inspireren door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Mohammed Ali.

Gegevens

Wanneer

21 april 2024

Locatie

Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam

Amsterdam Open Air