Facebook
Schrijf je in voor de ZO! nieuwsbrief
Archief
Maak ZO! je favoriet

ZO! Agenda

U kunt uw eigen evenement aanmelden voor deze agenda door alle gegevens te sturen naar: agenda@zuidoostpartners.nl.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expo Proosten met Daniël

15 juni 2018 - 09:30 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every week that begins at 09:30 on maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, repeating until 30 juni 2018

Imagine IC verzamelt samen met de 50-jarige Bijlmer speciale glazen die bijzondere verhalen uit de buurt en omgeving vertellen. Inmiddels hebben Ajax, de ING en het Amsterdam Museum speciaal glaswerk uit hun collecties in bruikleen gegeven. Deze en meer glazen vormen samen de tentoonstelling ‘Proosten met Daniël’.

Glazen lijken heel gewoon, maar ze vertellen vaak bijzondere verhalen. Vroeger al. En nu nog. Niet alleen herdenken ze bijzondere momenten of bijzondere prestaties. Met opdrukken van merken, bedrijven of clubs herkennen we ze in onze keukenkastjes. Maar ook zonder opdrukken weten we soms precies welk glas bij welk moment op tafel stond.

In 1751 schafte dijkgraaf Daniël Hooft een kelkglas aan ter gelegenheid van de drooglegging van het Bijlmermeer. Hij liet het versieren met het wapen van de gelijknamige plaats. Die was nog klein, maar droog en klaar voor de toekomst. Boven het wapen liet hij graveren: ’t Welvaaren van de Bylmermeer.’ Het oude glas van Daniel Hooft is afkomstig van het Amsterdam Museum en is nu te bewonderen in de Bijlmer.

Daarnaast is het glazen bokaal te zien die Ajax van Sunderland AFC kreeg vanwege het Amsterdam Tournament: een voetbaltoernooi ter ere van 700 jaar Amsterdam. Andere glazen objecten uit de buurt zijn een champagnefles met een aquarel van het bekende ING gebouw ‘Het Zandkasteel’ – dit bouwwerk is onlangs uitgekozen als gemeentelijk monument – en een karaf afkomstig uit de eerste porseleinfabriek van Nederland gevestigd in Weesp. Lokale kunstenaar Astrid Jibodh ontwierp voor deze gelegenheid een feestelijke bierpul.

Dit jaar viert de Bijlmer zijn 50e verjaardag als Amsterdamse buurt. Is Daniëls wens uitgekomen? En waar wil jij op proosten? Vertel het ons en doe er een Bijlmers glas bij. Een glas met opdruk. Of met een goed verhaal. Het mag lelijk zijn. Oud of nieuw. Mail, bel of spreek ons aan.

We zetten jullie glazen graag bij dat van Daniël!

Gegevens

Datum:
15 juni 2018
Tijd:
09:30 - 17:00
Evenement Category:

Locatie

Imagine IC
Bijlmerplein 393
Amsterdam Zuidoost
+ Google Maps
Website:
http://www.imagineic.nl