De Gliphoeve

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in samen zijn, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld. De Gliphoeve is een voorstelling vol levenskracht, rond muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

Museum De Gliphoeve

We breiden het verhaal uit met Museum De Gliphoeve. In deze online omgeving geven we bewoners een stem en tonen het echte verhaal: over de ontvangst in Nederland, de kraakacties en het verzet, maar ook de warme herinneringen aan het dagelijks leven tussen de betonnen muren. Beweeg je vrij door het appartement en ga op ontdekking. Welkom in de Gliphoeve!

Kunstenaar Nacor Martina liet zich voor het museum inspireren door de flat en de jaren zeventig. Het resultaat is levendige woonkamer met een uiteenlopende verzameling van archiefbeelden, muziek, gesprekken met oud-bewoners, recepten en meer. Speciaal voor scholen is er ook een uitgebreid educatieprogramma bij ontwikkeld.

Het museum is een productie van Bijlmer Parktheater en Orkater en kwam tot stand in samenwerking met The Black Archives – Bijlmer en het Bijlmer Museum en educatie door Carmen Lamptey.

Gegevens

Wanneer

4 oktober - 8 oktober 2022

Locatie

BIjlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
1102 DR AMSTERDAM

Taartrovers Film Festival in het Bijlmer Parktheater