De dynamiek van een stad met 180 nationaliteiten

Met maar liefst 180 nationaliteiten is Amsterdam een toonbeeld van een diverse samenleving. Mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën, arbeidsmigranten, vluchtelingen, maar ook expats, studenten en nakomelingen van eerste generatie migranten drukken allen hun stempel op Amsterdam. Dankzij hen is Amsterdam de dynamische, open en veelkleurige wereldstad geworden die zij nu is.  

Migratie verloopt niet altijd soepel: negatieve beeldvorming, moeizame integratieprocessen en uitsluiting van nieuwkomers zijn helaas van alle tijden. Gelukkig zijn er binnen migrantengroepen altijd onbaatzuchtige vrijwilligers die als voorlopers voor de belangen opkomen van hun eigen gemeenschap. Zij zorgen voor onderlinge ontmoetingen, maar ook voor signalering en agendering van misstanden en achterstanden.

De verhalen, de indrukken, de verschillen en hun liefde voor deze stad

Hoe hebben zij – migranten uit de voormalige Nederlandse koloniën, Ghana, Turkije en Marokko – Amsterdam gevormd? En Amsterdam hen? En maakten zij dezelfde dingen mee of verliep hun aankomst en integratie anders? Door middel van korte historische schetsen en persoonlijke verhalen door verschillende generaties migranten toont de tentoonstelling de onderlinge verschillen en gelijkenissen van deze gemeenschappen. Hun grootste gelijkenis? Hun liefde voor Amsterdam! 

Deze tentoonstelling is onderdeel van het project Amsterdam Migratiestad van de Gemeente Amsterdam en wethouder Touria Meliani opent de tentoonstelling op 16 september. (12:45-13:30). 

Over de vrijwilligersorganisaties

Stichting Akasanoma (Stichting voor de Ghaneese gemeenschap in Amsterdam), ATKB (Amsterdam Türkiyeli Kadınlar Birliği ofwel Vereniging van Vrouwen uit Turkije in Amsterdam), Emcemo (Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling), HTIB (Hollanda Türkiyeli Isçiler Birligi ofwel Turkse Arbeidersvereniging in Nederland), Maluku Amsterdam (Stichting voor de Molukse gemeenschap in Amsterdam) en Nusantara (Stichting die zich richt op het organiseren van activiteiten voor ouderen met een band met het voormalige Indië/ het huidige Indonesië en voor ouderen met een band met het voormalige West-Indië, de huidige republiek Suriname en Caraïbisch Nederland).  

Gegevens

Wanneer

15 september - 29 november 2022

Openingstijden
dinsdag 08:00-22:00
woensdag 08:00-22:00
donderdag 08:00-22:00
vrijdag 08:00-22:00
zaterdag 08:00-22:00
zondag 10:00-20:00
maandag 10:00-20:00

Locatie

OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam)
Oosterdokskade 143
1011 DL AMSTERDAM

Zuidoost Oogstfeest