Facebook
Schrijf je in voor de ZO! nieuwsbrief
Archief
Maak ZO! je favoriet

ZO! Agenda

U kunt uw eigen evenement aanmelden voor deze agenda door alle gegevens te sturen naar: agenda@zuidoostpartners.nl.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

1862 – Plantage Strubbelingen in Bijlmer Parktheater

5 juli 2019 - 20:00

Het is 1862. Het einde van de slavernij nadert en daarmee ook het begin van het Staatstoezicht. Geinspireerd door grote opstanden op het continent kwamen ook in Suriname tot slaaf-gemaakte mensen in opstand.

De mensen die in slavernij gehouden worden, kunnen onder bepaalde voorwaarden gemanumitteerd (vrijgelaten) worden; keurig gedrag, uitoefenen van een vrij beroep en bekeren tot het Christendom.

Diko wil ontsnappen

Diko is een zoon van de voormalige plantagehouder en de zwarte kokkin. Hij heeft een vrij beroep, maar is geen vrij man. Zijn vader heeft hem voor zijn dood, een manumissie brief beloofd.Gijsbert,  de nieuwe eigenaar van Plantage Strubbelingen, getrouwd met de halfzus van Diko, lijkt zich niks van deze belofte te zullen aantrekken. Diko wil ontsnappen.

Leefomstandigheden

Karel de beste vriend van Diko denkt dat het Staatstoezicht kansen biedt. Hij kan met zijn gezin naar zijn geboortegrond Coronie, terug keren. Diko noch Gijsbert zitten te wachten op het Staatstoezicht. Diko denkt dat het Staatstoezicht, niks aan de levensomstandigheden van de tot slaaf gemaakten zal veranderen. Volgens Gijsbert gaat met de afschaffing van de slavernij, de economie in Suriname, naar de verdoemenis.

Is macht het recht van de sterkste?

Gegevens

Datum:
5 juli 2019
Tijd:
20:00
Evenement Categorie: