Palmboom in Zuidoost
ZO! Cultuur
Een palmboom hoort bij Amsterdam Zuidoost
  • 18 oktober 2011
  • Tell a Friend
  • Print


 


In opdracht van CBK Zuidoost ontwierp Su Tomesen binnen het programma Transit een tijdelijk kunstwerk in de openbare ruimte. Tomesen realiseerde een acht meter hoge palmboom op het plein voor CBK Zuidoost.

De palm is gemaakt van drijfhout dat in Nederland aanspoelde en draagt verlichting in plaats van vruchten.
Naast de boom maakte Tomesen een video. Deze is in CBK Zuidoost te zien tijdens het kunstcafé op donderdag 27 oktober, aanvang 17.00 uur. In de video doet een veelheid aan mensen uit Zuidoost hun persoonlijke associatie met de palmboom uit de doeken. Na de videovertoning volgt een gesprek tussen de directeur van CBK Zuidoost Annet Zondervan en de kunstenaar. Ze zullen spreken over de installatie en de video, de collectie palmbomen en het werk voor CBK Zuidoost in relatie tot andere werken van Su Tomesen.
 
Favoriete boom

De palmboom is de favoriete boom van de kunstenaar: "De palmboom is voor mij de belichaming van mijn exotisme, fernweh en nieuwsgierigheid. Dit, mijn Javaanse vriend en leven in Jogjakarta, mijn collectie palmbomen en het feit dat ik een werk voor het multiculturele Amsterdam Zuidoost ging maken, waren aanleiding om een grote en verlichte palmboom te ontwerpen en bouwen." De palmboom is een soort fata morgana in zichzelf, de perfecte droomboom en leent zich goed voor illusie. Tomesen: "De palmboom is een cliché. Voor sommige kunstenaars is dat een reden om er met een grote boog omheen te lopen, op zoek naar een eigen beeldtaal. Voor mij niet. Mijn doel was om met dit werk een groot publiek te bereiken. Daarvoor is het beeld van een palmboom heel geschikt. Het resoneert."

Verbeelding en verwondering


De palmboom, zowel de echte als de installatie, is sierlijk, met een mooi lijnenspel in de bladeren, maar ook stoer en eenvoudig van constructie. Het drijfhout waaruit de stam is opgebouwd sprokkelde de kunstenaar aan de Rijn. Ter plekke geschikt geachte stukken werden opgeraapt, waardoor dat ene stuk hout of die balk nu in de palmboom is verwerkt en in de Bijlmer is beland. Voorbijgangers van het werk zullen ieder op hun eigen manier in gedachten afdwalen bij het zien van de samengebrachte brokken hout uit alle windstreken. Wellicht beseft men dat de onderdelen niet zorgvuldig uitgezaagd en speciaal gefabriceerd zijn, maar uniek zijn, met een eigen geschiedenis. Drijfhout roept ook associaties met bootvluchtelingen en illegale immigratie op. Het werk is rauw en lijkt onaf: het is op die manier een vehikel voor dromen. Tomesen: "Ik wil verwondering oproepen en de blik langer vasthouden. En voor sommigen zelfs de betrekkelijkheid van een ver tropisch paradijs voelbaar maken."

Transit 2011
Onder de noemer Transit nodigt CBK Zuidoost kunstenaars uit om op knooppunten in de openbare ruimte van Zuidoost tijdelijk werk te maken dat het passerende publiek even stil laat staan. Een groot deel van de bewoners van Amsterdam Zuidoost kent de palmboom uit eigen ervaring, of uit verhalen van ouders of grootouders.

Videovertoning in Kunstcafé
Donderdag 27 oktober 2011, 17 uur
CBK Zuidoost
Anton de Komplein 120
1102 DR Amsterdam

     

CULTUUR

CULTUURmeer

UITGAAN

UITGAANmeer

CULINAIR

CULINAIRmeer

WERKEN

WERKENmeer

NIEUW

NIEUWmeer

SPORTEN

SPORTENmeer

WONEN

WONENmeer

WINKELEN

WINKELENmeer

EVENEMENTEN

EVENEMENTENmeer

GROEN

GROENmeer

ONDERNEMEN

ONDERNEMENmeer

JONG

JONGmeer

LEREN

LERENmeer

PROMOTIE

PROMOTIEmeer

ARCHITECTUUR

ARCHITECTUURmeer

NIEUWS

NIEUWSmeer

WEBSITE

WEBSITEmeer

MEDIA

MEDIAmeer

GEZOND

GEZONDmeer

KINDEREN

KINDERENmeer

VEILIG

VEILIGmeer

MOOI

MOOImeer

JURIDISCH

JURIDISCHmeer

DIEREN

DIERENmeer

REIZEN

REIZENmeer

MARKTEN

MARKTENmeer

BOUWEN

BOUWEN meer

DUURZAAM

DUURZAAMmeer

HELPEN

HELPENmeer


Newsletter
Nieuws Archief Maak ZO! je Favoriet